Busch stänger inte dörren för att staten ska investera i ny kärnkraft

Publicerad 2023-11-02

Regeringen ska snart tillsätta en samordnare som ska se över hur ny kärnkraft ska byggas i Sverige.

Liberalerna vill att staten går in och medfinansierar nya reaktorer. Nu öppnar även energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för en sådan lösning.

– Jag är beredd att titta på många olika varianter som ökar de ekonomiska incitamenten för ny kärnkraft, säger ministern.

Frågan om vem som ska investera i nya kärnkraftsreaktorer är ännu obesvarad.

Liberalerna partiledare Johan Pehrson gick nyligen ut i en intervju i SvD där han gjorde klart att han anser att staten ska gå in som delägare i nya kärnkraftverk.

På torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna en ny utredning som tillsatts för att se över tillståndsprocesser, avgifter och andra regleringar som rör byggnationen av ny kärnkraft.

Enligt Tidöpartierna är det steg två på vägen mot ny kärnkraft i Sverige.

Ebba Busch (KD)

”Ekonomiska förutsättningarna är alldeles för skakiga”

Vid sidan av tillstånd kvarstår dock frågan om vem som ska eller är villig att betala för nya reaktorer.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att en samordnare för kärnkraft snart ska inrättas av regeringen och att bland annat frågan om finansiering då ska ses över.

– De ekonomiska förutsättningarna är alldeles för skakiga i dag, givet att elpriserna går så mycket upp och ned. Det är uppenbart att antingen behöver det stabilisera sig av sig självt, eller så behöver det fattas ytterligare beslut som skapar andra förutsättningar.

– Annars har jag svårt att se att det blir stora, tunga, nya investeringar i kraftproduktion och det kommer vi inte att tillåta. Då kommer vi att skapa de förutsättningarna som behövs. Jag är öppen för att diskutera vad som är bäst variant.

I det här läget stänger du alltså inte dörren för statlig direktfinansiering i nya reaktorer?

– Nej, dörren är vidöppen. Jag är beredd att titta på många olika varianter som ökar de ekonomiska incitamenten för ny kärnkraft. Exakt hur de ska vara utformade vill jag att en kärnkraftssamordnare tittar på.

Pourmokhtari: Lämnar över till partiledaren

I dagsläget har regeringen aviserat statliga kreditgarantier på 400 miljarder kronor, som även ska kunna gå till kärnkraft. Men intresset för garantierna har varit svalt.

Att staten går in och direkt investerar i reaktorer är en ny väg som stakats fram av Johan Pehrson.

L-ledarens partikamrat, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), är inte lika klar som sin partiledare när hon får frågan om staten bör gå in och delfinansiera nya reaktorer.

– Det är klart att vi i Liberalerna är de som allra längst och allra tydligast varit för kärnkraften. Det kan jag bara visa genom mitt arbete.

– Jag ser fram emot att se lite leverans från andra delar av samarbetet så att vi får fart på det här, men att uttala mig om hur exakt det ska gå till det lämnar jag över till partiledaren.

Arkivbild från kärnkraftverken Forsmark 1 och 2.

SD: ”En av vägarna framåt”

Sverigedemokraternas ordförande i näringsutskottet, Tobias Andersson, har tidigare varit ute med förslaget att ett nytt statligt bolag som enkom ska syssla med nybyggnation av kärnkraft startas vid sidan om Vattenfall.

Han säger att en möjlig väg för att ny kärnkraft ska byggas är att staten går in och investerar.

– Att ge ett kapitaltillskott till en del av den statliga bolagsportföljen för att investera i kärnkraft, det är sannolikt en av vägarna framåt, säger Tobias Andersson.

Är det en bra idé?

Vattenfall eller ett annat statligt bolag kommer att behöva genomföra investeringar i ny kärnkraft. Sedan om det sker genom ett kapitaltillskott eller en finansieringsmodell som inte är ett direkt kapitaltillskott i bolaget, det är för tidigt att säga.

Fredrik Björkman

Följ ämnen i artikeln