Krav att Pentagon betalar för Ukrainasatelliter

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2022-10-14

Elon Musk. Arkivbild.

Elon Musks Space X kräver att Pentagon tar över kostnaden för de kommunikationssatelliter som skickats till Ukraina, rapporterar CNN.

Sedan i våras har Starlink-satelliter försett delar av Ukraina med satellitbaserat internet. Satellitnätet Starlink är en underenhet till Elon Musks rymdbolag Space X.

Hittills har ungefär 20 000 Starlink-satellitenheter donerats till Ukraina, och Musk skrev på Twitter förra veckan att ”operationen har kostat Space X 80 miljoner dollar och kommer att överstiga 100 miljoner dollar i slutet av året”.

Nu uppges Space X ha varnat Pentagon att företaget överväger att sluta finansiera tjänsten i Ukraina om inte den amerikanska militären bidrar.

Dokument som erhållits av CNN visar att Space X förra månaden skickade ett brev till Pentagon där man säger att det inte längre är möjligt att finansiera Starlink-tjänsten så som man hittills har gjort. Det framförs även krav på att Pentagon tar över finansieringen för Ukrainas användning av Starlink, som Space X menar kommer att kosta mer än 120 miljoner dollar för resten av året och kan kosta nära 400 miljoner dollar för de kommande 12 månaderna.

”Vi är inte i en position att ytterligare donera terminaler till Ukraina, eller finansiera de befintliga terminalerna på obestämd tid.”