Våren allt mer oförutsägbar i Arktis

Publicerad 2023-07-31

De högarktiska växterna blommar vid dramatiskt olika tidpunkt under olika år. Nu sker blomningen inte längre bara tidigare, utan den är också mer oförutsägbar

2007 rapporterade forskare på Grönland några av de snabbaste förändringarna i naturens tidtabell som någonsin observerats. Nu 15 år senare har samma forskare sammanställt en dubbelt så lång tidsserie av studier, publicerad i Current Biology. Upptäckten är att mönstret har förändrats mycket med tiden. Medan vårarna kom allt tidigare förut syns numera en stor variation i när de inträffar. En vår kan skilja sig drastiskt från den föregående – något som kan få allvarliga konsekvenser för arternas möjligheter att anpassa sig till ett förändrat klimat.

– Vi såg stora skillnader i klimatförhållandena från ett år till ett annat att inga fenologiska (den säsongsbundna tidtabellen, reds anm.) trender längre är uppenbara. Vi kan även notera att vissa organismer tycks närma sig gränsen för hur mycket de kan justera sin fenologi – och att de därmed inte kan hålla jämna steg med de stora fluktuationerna i framförallt temperatur. Vår studie visar att klimatförändringar är mer än bara fortsatt uppvärmning. I många ekosystem, såsom Högarktis, är det klimatförändringen som avgör ekosystemets dynamik över tiden, sammanfattar Niels Martin Schmidt vid Aarhus universitet, Danmark, i ett pressmeddelande.