Farliga lavinförhållanden i fjällen

TT

Publicerad 2024-04-08

Lavinfaran ger farliga eller mycket farliga förhållanden i stora delar av fjällvärlden. Arkivbild.

Lavinfaran är stor med mycket farliga förhållanden i södra Lapplandsfjällen. I fyra av fem andra bedömda fjällområdena är förhållandena farliga.

Vädret gjorde att lavinfaran ökade markant redan under lördagen. I en ny bedömning – som gäller fram till klockan 18.00 på måndag – är läget fortfarande mycket känsligt, enligt Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.

Enligt senaste rapporten är faran fortfarande stor, med mycket farliga förhållanden, i södra Lapplandsfjällen. Det innebär en fyra på den femgradiga skalan.

Orsaken är bland andra stora mängder snö i kombination med mildväder som bland annat ger risk för så kallade våta laviner.

”Varma lufttemperaturer försvagar snötäcket och det är troligt att det går laviner på många sluttningar. Under tidigare dagar har det kommit stora mängder snö vilket gör att många av lavinerna förväntas bli oväntat stora”, står det på sajten.

I södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen, Kebnekaisefjällen samt Abisko- och Riksgränsfjällen bedöms faran vara betydande med farliga förhållanden. Det innebär en trea på skalan.

Här finns också risken att instabila drevsnöflak släpper och skapar laviner.

I västra Vindelfjällen har risken sjunkit till en tvåa.

Följ ämnen i artikeln