Valmyndighetens varnade regeringen: Vill ha ett annat system

Publicerad 2022-09-12

Valmyndigheten varnade om att det nya systemet kunde skapa kökaos.

Men regeringen lyssnade inte på myndighetens synpunkter.

– Vi har framfört synpunkter, säger myndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

Under söndagen var köerna till landets vallokaler ovanligt långa.

På vissa platser köade människor i uppemot två timmar. När lokalerna skulle stänga klockan 20 ringlade köerna långa i många orter också. Det har även kommit flera rapporter om människor som lämnat kön, eller vänt när de sett hur lång den varit.

Enligt Valmyndigheten var det den nya regeln om valsedelsavskärmningen som framför allt låg bakom den ovanligt långa köbildningen.

Köer till röstningen, klockan 21.00 på valdagen när vallokalerna egentligen redan skulle ha stängt.

Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist säger att myndigheten varnade regeringen om det nya valsystemet kunde orsaka långa köer före valet.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi välkomnar de förändringar som gjorts, men att vi hellre skulle se ett annat valsedelssystem. Vi har också framfört de synpunkterna i våra remissvar till regeringen. Vi vill se ett system med färre valsedlar, helst en per person, säger hon.

Flera varningar före valet

Men trots myndighetens svar i remissen ska regeringen och riksdagen inte ha gjort några ändringar inför årets val.

– De delar inte den uppfattningen, och vårt uppdrag är att jobba inom de ramar som systemet har. Men vi har framfört synpunkter, fortsätter hon.

De preliminära uppgifterna visar att valdeltagandet ligger på drygt 81 procent i år. Det innebär att nästan var femte svensk skippade att rösta i år.

Det är också ett ovanligt lågt deltagande, jämfört med de senaste årens riksdagsval.

Även statsvetaren Jan Teorell säger att han tidigare varnat regeringen om att den nya regeln. Han säger också att man befarat att lång köer kan leda till lägre valdeltagande.

– Vi får väl se om det kommer mer information om hur många som gav upp, men enligt de rapporter som kommit hittills verkar en del ha gjort det. Det är helt klart att det är ett underbetyg. Det är också något vi varnade för, jag satt med som expert i den utredningen, säger han.

PLUS: Fyra faktorer – då kan valresultatet svänga

Utöver de långa köerna ska flera kommuner även ha rapporterat in problem med valsedlarna och kuverten, säger Valmyndigheten.

Valmyndigheten: Vi kunde varit tydligare

I samband med att förtidsröstningen startade uppmanade både Valmyndigheten och kommuner om att man skulle vara ute och rösta i god tid.

Anna Nyqvist säger dock att myndigheten nu frågar sig om de kunnat göra mer för att minska köerna.

– Det är en bra fråga med facit i hand och när vi vet resultatet. Det är något vi verkligen måste fundera på, från vår sida och kommuner försökte vi kommunicera i början av förtidsperioden att man kunde passa på och rösta tidigt och slippa köer. Men man kan alltid fråga om vi kunnat göra mer. Det är något som kommer utvärderas, säger hon.

Rapporter om problem med kuvert och sedlar

Utöver rapporterna om de långa köerna har flera kommuner också larmat om problem med valsedlar.

– Det är för tidigt att säga att det är ovanligt många rapporter, men vi har fått in rapporter från kommunerna om problem, och jag tror att vi kommer få in mer. Där kan vi konstatera att det mesta handlar om valsedlar. Försvunna, att det varit oordning, saknade sedlar, stulna sedlar, säger Anna Nyqvist.

Även med kuverten till valsedlarna har det strulat.

–Det har varit problem med kuverten på vissa håll och vi har fått reklamationer från kommuner. Problemen kan bero på limmet och värme. Det har tryckts 30 miljoner kuvert och en del kan ha förvarats för länge. Det är också något som måste utvärderas, säger Anna Nyqvist.

Bör göras fler mätningar om röstning

Hon lyfter också att myndighetens främsta prioritet nu är rösträkningen.

– Vår bedömning är inte att problemen påverkat resultatet. Däremot tycker jag att vi måste bli bättre på att utvärdera hur röstningen fungerar för väljarna. När man genomför förändringar måste man mäta hur lång tid varje extra moment tar, säger hon.

Följ ämnen i artikeln