Kritiskt tillstånd för man som hittades livlös på torg

Tre män har vårdats för förgiftning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tre män hittades livlösa på Teatertorget i Växjö i fredags.

En av dem har sedan dess skrivits ut från sjukhuset, men två vårdas fortfarande på sjukhus varav en med livshotande skador.

Männen vårdas för förgiftning.

Männen är alla i 50- och 60-årsåldern och känner enligt polisen varandra sedan tidigare. Sedan de hittats livlösa på Teatertorget under fredagseftermiddagen har bara en av dem, som är i 60-årsåldern fått lämna sjukhuset dit de fördes med ambulans.

– Vi har kunnat höra den ena, men jag kan inte gå in på vad som sagts i förhören säger Evelina Olsson, presstalesperson för polisen region Syd.a

Teaterhuset vid teatertorget i Växjö. Arkvibild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Teaterhuset vid teatertorget i Växjö. Arkvibild.

Vårdas för förgiftning

Den yngsta utav dem är i 50-årsåldern. Han har enligt Region Kronoberg lindriga skador och kommer troligtvis få lämna sjukhuset snart.

– Han är kvar för observation, säger en presstalesperson för regionen.

Men för en av männen är tillståndet värre. Under söndagsförmiddagen befinner han sig fortfarande i livshotande tillstånd.

Sjukhuset har skrivit förgiftning som orsak till tillståndet. Polisen utreder brott och har rubricerat ärendet som vållande till kroppsskada.

Uppgifter: Stöldgods från ambulans

Enligt uppgifter till Aftonbladet har händelsen gått till på följande sätt:

En person tog sig först in i en ambulans och plockade åt sig av de läkemedel som fanns där. Däribland stesolid, morfin och ett sömnmedel.

Vid kontroll visade det sig att övervakningskamerorna inte fungerat, men sjukhuset vidtog inte heller några direkta åtgärder att få igång dem. Natten därpå skedde ytterligare en stöld ur ambulansen. Då stals vad som beskrivs som "hela väskan" med läkemedel. Inte heller den stölden blev sparad på film.

Dagen efter stöld nummer två hittades de tre männen medvetslösa i Växjö och polisen misstänker att de blivit lurade av ambulanstjuven, att de injicerat höga doser sömnmedel i stället för något av de andra narkotikaklassade läkemedlen.

Enligt Aftonbadets uppgifter kunde polisen lösa mysteriet med de tre medvetslösa personerna efter en husrannsakan, sedan ambulanstjuven blivit misstänkt för ett annat brott. I mannens bostad hittades väskan från ambulansen.

– Han har antagligen lurat de här missbrukarna, de har inte fått någon kick utan bara somnat och riskerar livet, säger en källa till Aftonbladet.

Den misstänkte mannen har tidigare dömts för samma sak. För några år sedan, då han försökte stjäla ur en ambulans, blev han jagad av personalen. Mannen tog då sin tillflykt ut i Växjösjön där han sedan kunde gripas.

Publicerad: