Här är bara var fjärde politiker kvinna

Publicerad 2013-01-01

Mullsjö kommun är sämst i Sverige på jämställdhet – men i jämtländska Bräcke regerar kvinnorna

I MINORITET I Mullsjö kommunfullmäktige tampas Maria Danfors (MP) och åtta andra kvinnor med 26 män.

Mullsjö har Sveriges minst jämställda kommunfullmäktige.

Bara var fjärde kommunpolitiker är kvinna där:

– Åh. Bedrövligt. Fruktansvärt. Skrämmande. Jättedåligt, säger miljöpartisten Maria Danfors.

Aftonbladet har granskat 12 909 politiker — samtliga ordinarie ledamöter i landets kommunfullmäktigen. Kvinnorna är underrepresenterade i 270 av 290 kommuner.

Totalt sett är bara 42,2 procent av ledamöterna kvinnor. Allra värst är det i Mullsjö, där nio kvinnor stångas mot 26 män i kommunfullmäktige:

– Det är mycket patriarkat både i kommunpolitiken och i rikspolitiken, säger Maria Danfors.

Hyllar veteranen

Hon är Miljöpartiets enda kvinna i Mullsjös kommunfullmäktige. De andra två miljöpartisterna i fullmäktige är män:

– På vår lista var varannan kvinna, varannan man. Men överst stod en man. Om vi hade fått fyra mandat hade vi fått lika många kvinnor som män. Nu fick vi tre mandat. I Mullsjö behöver de stora partierna jobba jättemycket med dessa frågor, säger Danfors.

Hon hyllar Miljöpartiets tidigare enda ledamot i Mullsjö, Bertil Engström, som valde att träda tillbaka och släppa fram nya förmågor:

– Han hade suttit alla år när vi bara hade ett mandat, men steg av och lämnade sin plats 2010. Det var ett modigt steg. Fler män i toppen som suttit väldigt många år borde fundera på att ta ett steg tillbaka.

Hur märks det i det dagliga arbetet i kommunfullmäktige att det är så få kvinnor?

– De går inte fram och pratar och slåss för sina frågor. I stället lämnar de över frågeställningarna till männen, som suttit i många mandatperioder. Kvinnorna behöver förstå att de kan påverka, och våga ta plats.

– Förhoppningsvis förändras detta. Den kvinnliga rösträtten har vi haft i knappt 100 år. Det tar tid för oss att ta oss in, säger Maria Danfors.

Bräcke är bäst

I jämtländska Bräcke är läget det omvända. Där är kvinnorna i majoritet, med 57,5 procent kvinnor i kommunfullmäktige:

– Centern och Socialdemokraterna har alltid haft varannan kvinna och varannan man på sina listor. Männen respekterar oss, vi har ett bra samarbete, säger Marina Mellgren (C).