Google-ballongerna ska ge internet till alla

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-06-15

Google har högtflygande planer för hur de ska fixa internet till jordens 4 miljarder som ännu är utan.

Ballongerna ska sväva 20 kilometer ovanför marken – och bilda ett nätverk som når de allra mest öde hushållen på vårt klot.

För oss är internet en självklarhet, och med största sannolikhet har det hjälpt dig att komma åt just den här artikeln.

Men för fler än 4 miljarder människor på jorden är det allt annat än vardag.

Det vill sökmotorföretaget Google ändra på.

Genom projektet Loon har man inlett försök där man skickar upp mängder av heliumfyllda ballonger upp i skyn. Ballongerna är tillverkade av polyeten, mäter 15 meter i diameter och är utrustade med färddator som drivs av solcellspaneler, skriver AP.

Först försöken

Enligt Google själva ska ballongerna hjälpa till att sprida internet genom att internetlösa användare på marken sätter upp antenner på sina hus som sedan får tillgång till internet från sändare i ballongerna.

Ett 30-tal ballonger har skickats upp från Christchurch på Nya Zeeland i ett första försök.

”Det är fortfarande väldigt tidigt, men vi tror att ett nätverk av ballonger, som svävar runt jorden med stratosfäriska vindar, kan vara ett sätt att erbjuda ett billigt sätt att få tillgång till internet till landsbygd och avlägsna områden med dålig täckning nere på jorden, eller katastrofhjälp när infrastrukturen för kommunikation är påverkad”, skriver Google i ett uttalande enligt AP.

Ballongerna ska genom sin avancerade utrustning ta emot signaler från stationer på marken och sedan skicka vidare till de internetlösa nyzeeländarna.

”Lite märkligt”

Ungefär 50 personer deltar i försöken på Nya Zeeland och de har fått röda antenner som ska motta signaler från ballongernas utrustning.

En av de första som fått testa den nya tekniken är Charles Nimmo, entreprenör och bonde i den lilla staden Leeston.

– Det har varit lite märkligt. Men det är spännande att vara del av något nytt, säger han till New Zealand Herald.

Googles drömvision är att ha ballonger i stratosfären över hela jordklotet vilket skulle göra det möjligt för alla att ansluta till internet – överallt.

Följ ämnen i artikeln