Google vill berätta om USA:s spioneri

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-06-18

Först erkände Facebook, Microsoft och Apple att de läckt information till USA:s säkerhetstjänst.

Nu går Google steget längre.

De vill få berätta exakt hur mycket information USA har begärt ut.

Edward Snowden.

Under tisdagen bad Google en amerikansk domstol om lov att få berätta exakt hur många förfrågningar USA:s säkerhetstjänst ställt till it-jätten. Google har tidigare erkänt att de lämnat ut information till USA:s säkerhetstjänst men mängden data skyddas av sekretess.

– Större transparens behövs, så i dag har vi bett domstolen att få publicera aggregerade siffror på säkerhetstjänstens förfrågningar, sa en talesperson för Google under dagen.

Yahoo visar siffror

I går erkände dessutom Yahoo sin del i övervakningen. I ett öppet brev till Yahoos kunder skriver företagets vd Marissa Meyer att de mottog mellan 12 000 och 13 000 förfrågningar från USA:s regering om olika personer under ett och halvt års tid. Förfrågningarna kom genom USA:s kritiserade övervakningsprogram Prism som den avhoppade it-teknikern Edward Snowden berättade om i början av juni i år. Främst har det handlat om förfrågningar i samband med bedrägeri, kidnappningar och mord, skriver Marissa Meyer.

Information direkt från servrarna

De senaste veckorna har flera internetjättar sett sig tvingade att gå ut och berätta om övervakningens omfattning efter att tidningarna Guardian och Washington Post avslöjade programmet Prism. Prism ger den amerikanska säkerhetstjänsten tillgång till information som finns på servrar som tillhör Google, Apple, Facebook – och Yahoo.

Följ ämnen i artikeln