Snowden: USA värt att dö för

Uppdaterad 2013-06-20 | Publicerad 2013-06-17

Chattade med läsarna.

Världens mest jagade man, Edward Snowden, chattade med tidningen Guardians läsare i dag.

– Att bli kallad förrädare av Dick Cheney är den största äran man kan ge en amerikan, skrev han.

Klockan 17.00 svensk tid i dag startade tidningen The Guardians chatt med NSA-läckan Edward Snowden. Tidningen förklarade att läsarna inte skulle bli oroliga om Snowden plötsligt slutade svara. Då han är en av världens just nu mest jagade män är han tvungen att se till att han hela tiden sitter på en säker internetuppkoppling.

Ett tjugotal frågor hanns med innan chatten stängdes ner. Bland annat fick Snowden frågan om han är en kinesisk spion.

– Nej, jag har inte haft någon kontakt med de kinesiska myndigheterna. Om jag var en spion borde jag väl åkt direkt till Peking? Jag kunde ha bott i ett palats och klappat fågel Fenix just nu, skrev Snowden.

Ära att bli kallad förrädare

En kvinna frågade Snowden hur det kändes att bli kallad för förrädare av USA:s förre försvarsminister Dick Cheney.

– Att bli kallad förrädare av Dick Cheney är den största ära man kan ge en amerikan. Ju mer panikslagna utspel från män som honom, desto bättre, var Snowdens svar.

Edward Snowden skrev också att Dick Cheney hjälpte till med att bygga upp det omfattande övervakningssystemet av amerikanska medborgare.

Antydde nya avslöjanden

I intervjun antydde också Snowden att fler avslöjanden är att vänta. Bland annat tänker han berätta hur NSA kan få direkt tillgång till privata servrar och internetuppgifter.

En av de sista frågorna Snowden hann med innan chatten stängdes handlade om visselblåsare. En man undrade om han hade någon hälsning till personer som funderade på att läcka sekretessbelagd information.

– Det här landet är värt att dö för, blev Snowdens korta svar.