Majdi hamnade mellan skjutande ungdomsgäng

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-07

Träffades av fyra skott när Tensta-gäng gjorde upp

Majdi Kanbar, 39, var på väg hem från postombudet då han hamnade mitt i en skottväxling mellan två ungdomsgäng.

– Såret var så djupt att läkarna kunde stoppa in ett helt finger i det, säger Majdi Kanbar, som nu vill flytta från Tensta.

Småbarnspappan Majdi Kanbar hade ändå tur när han för två veckor sedan kom mitt i skottlinjen av gängvåldet i Tensta.

Kulan fastnade inte, utan träffade köttet.

Svartklädda ungdomar

Klockan var strax före nio när Majdi Kanbar, som skulle hämta ett paket med sin nya internetrouter, lämnade sitt hem för att gå till kiosken vid tunnelbane­stationen. På vägen tillbaka med paketet tog han bron ovanför Tensta konsthall. Då såg han fyra unga killar, som han uppskattar till 18-årsåldern, klädda i svart på ena sidan av bron, vilket tidningen Mitt i Tensta Rinkeby skrivit om.

– Jag visste inte vad som skulle hända. Jag gick över bron, de sköt i luften och jag vände mig om för att titta, säger Majdi till Aftonbladet.

Träffades fyra gånger

Han hade hamnat mitt emellan två ungdomsgäng som sköt på varandra. De skrek på Majdi: "Skynda dig! Kom igen!" Men det var för sent.

– Jag kände ett skott och tappade balansen, säger Majdi som träffades i låret.

Sen blev han liggandes på bron medan kulorna ven. Han träffades ytterligare tre gånger av rikoschetter, kulor som studsade mot asfalten, och därför klarade han sig.

– Om alla skotten hade träffat direkt skulle jag dött på platsen, jag hade tur.

Kröp över bron

Majdi säger att en av ungdomarna hade automatvapen, de andra hade pistoler. Han lyckades krypa över bron och kunde med en kvinnas hjälp kontakta polisen. När polisen kom stoppade de blodflödet med ett tryckförband. Majdi kördes sen till Karolinska sjukhuset i Solna i ambulans.

Två veckor senare tar han fortfarande smärtstillande medicin och ska träffa en psykolog.

Nu vill han inte bo kvar i Tensta längre, med sin treåriga son och sin fru, på grund av allt våld. Så sent som i tisdags skedde ännu ett rånförsök, den här gången mot Forex växlingskontor i Tensta.

– Vad händer när min son växer upp, då kanske han skaffar en pistol?

Tunga vapen

Polisen utreder händelsen som Majdi var med om som mordförsök. I nuläget har man inga misstänkta eller gripna. Västerortspolisen bekräftar att tunga vapen användes och ser allvarligt på det som inträffat.

– Vad jag förstår så var det olika typer av handeldsvapen och automatvapen, säger Mats Eriksson, polisens presstalesman i Västerort.

Polisen går också igenom övervakningsbilder från området men har i nuläget inget spår av gärningsmännen.

Majdi är övertygad om att polisen kommer att lägga ner utredningen i hans fall.

– Det händer varje vecka att någon blir allvarligt skadad. Och polisen gör ingenting, bara kommer för sent, säger Majdi Kanbar.
Hittills i år har 449 våldsbrott anmälts i Tensta, enligt Mitt i.

Följ ämnen i artikeln