Supportrar inför rätta

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-22

Alla var där – men ingen deltog

På måndagen inleddes rättegången mot AIK-supportrarna som åtalats för våldsamt upplopp i samband med matchen mellan AIK och Hammarby i oktober 2004 som slutade i kaos.

Derbyt mellan AIK och Hammarby den 18 oktober 2004 slutade i kaos.

Supportrar försökte storma planen, barnfamiljer tvingades fly och ett 30-tal brandbomber hittades utanför Råsunda.

I dag började rättegången mot 29 supportrar som åtalas för våldsamt upplopp.

Bråken började redan innan matchen när ett hundratal supportrar drabbade samman några kilometer från Råsunda.

Men efter att Hammarby i andra halvlek satt ledningsmålet i Stockholmsderbyt för tre år sedan urartade det totalt.

Missnöjda AIK-supportrar försökte storma planen och dra ned läktaren till planens säkerhetstak och matchen fick brytas i nästan en timme. Kravallpolis tvingades använda både batonger och brandsäckare för att lugna ner de uppretade huliganerna.

Fem personer greps och 20 omhändertogs för att ha stört ordningen.

Spelet återupptogs efter 50 minuter och matchen slutade 1–1.

De åtalade nekar

De 29 fotbollssupportrar som åtalats för våldsamt upplopp och ställdes inför Solna tingsrätt på måndagen var överens. Samtliga sade att de var på Råsunda och såg skandalmatchen mellan AIK och Hammarby den 18 oktober 2004 men ingen deltog i några kravaller eller något bråk med polisen.

Några av dem hävdade också att videobilderna av bråket som är åklagarens bevis mot dem visar helt andra personer än dem själva.

– När Hammarby gjorde 1-0 blev jag förbannad och sprang ned mot staketet. Jag skrek åt spelarna på plan och ville med det visa mitt missnöje. Därefter gick jag upp på läktaren igen, sade en 29-årig AIK-anhängare.

Kaos på norra

Han berättade hur kaoset därefter bröt ut på den norra läktaren.

När Hammarby efter 64 minuters spel gjorde 1-0 försökte AIK-supportrar storma planen genom att riva stängslet mellan läktaren och planen. Det blev kraftigt handgemäng mellan supportrarna och polisen som bildade en kraftig kedja mot norra läktaren. Polisen lyckades få stopp på bråket först sedan den sprutat skum från en pulverbrandsläckare på huliganerna.

De åtalade har identifierats på videobilderna av polisens supportergrupp. Bilderna är ett hopklipp av flera olika längre videoupptagningar och visades i rätten gång på gång inför varje förhör med de åtalade.

Försvararna är något kritiska till att videobilderna används som bevis.

– Det kan bli svårt att avgöra vem som syns på filmsnuttarna och om de här personerna solidariserar sig med dem som gick våldsamt tillväga, säger advokat Thomas Rothpfeffer till TT.

Misshandel

Åklagare Camilla Larsson hävdade att samtliga misstänkta åtalats som deltagare i upploppet.

– De har visat sympati med det våldsamma upploppet genom sitt agerande, sade hon.

Sal 16 i Solna tingsrätt fylldes till brädden av de åtalade, de flesta i 20–25-årsåldern, och deras advokater när rättegången inleddes. Flera av de åtalade vägrade visa sina ansikten när de vistades utanför rättssalen. De dolde ansiktet med halsdukar och solglasögon.

De åhörare som ville följa rättegången hänvisades till en sal bredvid där man kunde följa förhandlingen på en stor skärm.

Flera av de åtalade misstänks också för misshandel i samband med en fotbollsmatch på Gamla Ullevi i Göteborg i juni 2005.