SMHI varnar för snö

Publicerad 2014-11-06

Nu är det vinterväder på flera håll i landet.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall flera län runt om i landet med trafikkaos som följd.

– Vi har i runda slängor haft ett 20-tal olyckor nu, säger Thomas Agnevik, informatör vid Östergötapolisen.

Snöfallsvarningen gäller Örebro, Södermanland, Stockholm, Östergötland, Uppsala och Jönköping.

I dessa områden visar prognosen att det kommer falla uppåt fem centimeter snö i dag. 

– Det är ett regnväder som under gårdagen har spridit sig långsamt uppåt nordost och nu under natten har från norra Götaland och en bit upp över Svealand har det övergått i snöfall. Det kommer fortsatt ligga kvar under dagen, säger Marcus Sjöstedt meteorolog på SMHI.

å flera håll i Svealand och Götaland ligger temperaturen runt nollan med enstaka plusgrader på sina håll.

– För de här delarna där vi har klass 1-varningar utfärdade kommer det här vädret ligga på en del under större delen av dagen. Men det ser ut som att det helt drar bort sen i kväll.

Över 20 trafikolyckor

I varningarna står det att det kan falla uppåt fem centimeter snö.

– Vi har temperaturer som på många håll ligger på någon enstaka plus och det är lite blött. Och om man ser till vägar och så försvinner det ju, men på sina håll kan det ligga kvar. Framförallt de platser som fått lite större mängder.

Men i Östergötland la sig snön på vägarna och tidigt i morse kom första larmsamtalet om  en trafikolycka in till polisen. Sedan strax före 07-tiden i morse har polisen sedan fått in samtal om över 25 trafikolyckor i länet.

– Av dem är det ju bara en mindre än en handfull som är personskador. I förhållande till antalet är det få personskador, säger Thomas Agnevik.

Om det är någon som är allvarligt skadad har polisen ingen uppgift om:

– Polispatrullerna får hela tiden åka vidare på nästa trafikolycka, säger Agnevik.

Timmerbil blockerar vägen

För närvarande är det totalstopp på riksväg 55 mellan Norrköping och Katrineholm. Där blockerar för närvarande en timmerbil vägen.

– Där vet vi inte om vi behöver lasta om för att kunna bärga. Om man behöver lasta om kommer det att ta halva dagen, där är det hel avstängt just nu, säger Agnevik.

Prognosen för i morgon visar på plusgrader och mildare väder som kommer söderifrån i de län där SMHI utfärdat varningar för snöfall i dag.

Enligt Trafikverket finns det risk för besvärligt väglag även i Jönköpings län och Södermanland. Och givetvis stora delar av norra Sverige där temperaturerna ligger neråt flera minusgrader.

Följ ämnen i artikeln