Molekyl visar förmåga att blockera HIV-virus

Publicerad 2015-02-19

Hiv angriper immunförsvaret

En konstgjort protein stänger ute HIV-viruset.

Forskarna tror att det kan komma att fungera som ett slags vaccin.

Nu väntar tester på människor.

Amerikanska forskare vid forskningsinstitutet Scripps har skapat en konstgjord molekyl – ett protein – som visat sig kunna blockera HIV-viruset, i tester på rhesusmakaker.

Proteinet, kallat eCD4-IG, fungerar så att det fäster sig vid de två receptorer på celler som HIV-viruset annars gör. Viruset stängs på detta sätt ute från cellen och proteinet fungerar bättre än vad andra försök till vaccin visat sig göra, skriver Wall Street Journal.

– Det är absolut hundra procent effektivt. Det är utan tvekan det bredaste intrångsförhindraren som finns, säger Michael Farzan, professor i infektionssjukdomar, vid Scrippsinstitutet.

”Smart och kraftfullt”

Proteinet har bara testat på fyra rhesusmakaker. Forskare som inte är inblandade i forskningen tycker att resultaten är lovande och vill nu se att projektet snabbt tas vidare till tester på människor.

– Det är väldigt smart och kraftfullt. Det här kommer att vara mycket bättre än vaccin som ligger vid horisonten, säger Nancy Haigwood, hivforskare vid hälso- och forskningsuniversitetet i Oregon.

”Mot två viktiga mål”

Forskarna vill nu utveckla sin upptäckt och förhoppningen är att i framtiden utveckla något som kan liknas vid ett vaccin mot HIV.

– Den här innovativa forskningen väcker förhoppningar om att vi ska röra oss mot två viktiga mål. Att uppnå långsiktigt skydd mot HIV-infektioner och att försätta HIV i upprätthållen remission hos personer med en kronisk infektion, säger Anthony Fauci, chef för USA:s nationella allergi- och infektionssjukdoms-institut – som har finansierat forskningen.

I kommande tester med människor är ett första steg att testa dess funktion som vaccin för människor som inte bär viruset, men som löper stor risk att infekteras, menar forskaren Michael Farzan.

Forskarna presenterade sina resultat under onsdagen i tidsskriften Nature.

Följ ämnen i artikeln