Brittisk ”hatpredikant” döms till fängelse för IS-stöd

Publicerad 2016-09-07

Han har uttalat sitt stöd för terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi och myndigheterna anser att han är en nyckelfigur i värvningen av brittiska ungdomar till IS.

Nu har ”Hatpredikanten” Anjem Choudary, 49, dömts till fem år och sex månaders fängelse.

Anjem Choudary, 49, har dömts till fem år och sex månaders fängelse.

Anjem Choudary har i två decennier varit omskriven som en av Storbritanniens mest hatade män. 49-åringen som inte döljer sitt stöd till terrorsekten IS, som vill införa sharia-lagar i Storbritannien och som bränt amerikanska flaggor på årsdagen av elfte september-dåden har nu dömts till fängelse.

”Hatpredikanten” åtalades för brott mot Storbritanniens terrorlagstiftning i fjol, innan dess har han dock stått bakom en lång rad uppseendeväckande uttalanden och händelser som väckt ramaskrin. Men 49-åringen ska då ändå ha rört sig inom lagens ramar, skriver AP.

Bland de mer omskrivna händelserna finns flaggbränningen utanför USA:s brittiska ambassad vid årsdagen för elfte september-attackerna. Han var tidigare ledare för Islam4UK eller al-Muhajiroun, en numera förbjuden grupp som han grundade tillsammans med Omar Bakri Muhammad, som förespråkade att islamsk lag skulle införas i Storbritannien, skriver TT.

– Vi har sett på med Choudary har utvecklat en karriär i medierna där han varit talesperson för extremister och sagt de mest smaklösa saker utan att bryta mot lagen, säger Dean Haydon, vid den brittiska polisens anti-terrorenhet, enligt AP.

Figurerade i nät-trohetsed

Det var först 2014 som myndigheterna fick kännedom om aktiviteter som var åtalbara.

Anjem Choudrys namn ska då ha figurerat på en nät-trohetsed som gav stöd till det av terrorsekten IS utropade kalifatet ”Islamiska staten”, skriver AP. I och med det kunde polisen börja bygga ett åtal mot ”Hatpredikanten”·

– Då hade vi i alla fall bevis för att de hade gått över gränsen och vi kunde bevisa att de aktivt gav stöd till Islamiska staten, säger Haydon till AP.

I och med det kunde Anjem Choudry och 33-årige Mohammed Mizanur Rahman åtalas för att ha uppmuntrat till stöd för terrorrörelsen IS. De dömdes som skyldiga i augusti och under tisdagen meddelades att ”Hatpredikanten” nu ska avtjäna fem år och sex månaders fängelse inför hans anhängare som skanderade ”Allahu Akhbar” – Gud är stor – utanför rätten, uppger CNN.

Han nekade till terroranklagelser och hävdade att hans rättsfall har politiska motiv.

Kan ha varit mer involverad

Polisen misstänker dock att Anjem Choudry varit mycket mer involverad i terrorsektens verksamhet än vad de kunnat döma honom för. Enligt brittiska myndigheter ska han ha varit en nyckelperson i värvningen av brittiska ungdomar som rest till Syrien och Irak för att gå med i terrorgruppen IS.

– Det finns ingen som arbetar med anti-terrorism som har några som helst tvivel kring vilket inflytande han haft, hatet de spridit och de människor de inspirerat till att gå med i terrororganisationer, säger Dean Haydon enligt CNN.

Bland dem som radikaliserats av nu förbjudna al-Muhajiroun som 49-åringen ledde finns självmordsbombarna som dödade 52 människor i Londons kollektivtrafik 2005 och männen som dödade soldaten Lee Ridge i London 2013.