FN-rapport: Palestinska fångar förnedras

Publicerad 2024-04-18

FN larmar om att palestinier förnedras och torteras när de fängslas av israelisk militär.

En del av fångarna är kvinnor och barn.

– Soldaterna ombads spotta på mig, de sa ”hon är en hora, hon är från Gaza”, berättar en 34-årig kvinna.

Följ ämnen

Allt fler palestinier har gripits av israelisk militär (IDF) sedan kriget inleddes mot den terrorstämplade gruppen Hamas.

Bland de som släppts finns vittnesmål om förnedring, misshandel, tortyr och även dödsfall.

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, har under längre tid sammanställt utsagorna.

Den rapporten är nu klar.

Israeliska soldater står vid en lastbil med palestinska fångar.

Unrwa uppger att allt från män, kvinnor, barn och äldre till sjuka personer vittnar om att de blivit illa behandlade under tiden i israeliskt fångenskap.

– Jag såg fängslade personer som var 70 år, väldigt gamla. Det fanns personer med Alzheimers, äldre blinda, människor med funktionshinder som inte kunde gå, människor med splitterskador som inte kunde stå, epileptiker. Alla fick utstå tortyr, säger en 46-årig man, som suttit fängslad, i rapporten.

Även personal vid gränsövergången Karem Abu Salem (Kerem Shalom), där många av palestinierna lämnats över, beskriver släppta fångar med tydliga tecken på både psykiskt trauma och fysiska skador. I flera fall har palestinska Röda Halvmånens ambulanser behövt transportera personer till sjukhus efter frisläppandet, enligt rapporten.

Många av fångarna uppger att de förhörts flera gånger och att misshandel och liknande ökat vid varje förhörstillfälle. Flera fångar, även barn, har haft skador som bedöms komma från hundbett.

Även sexuellt våld tros ha förekommit. Framförallt manliga fångar uppger att de blivit penetrerade med uppvärmda metallföremål i anus. En tidigare fånge säger att han såg en man avlida efter sådan behandling.

Israeliska soldater.

En 34-årig kvinna säger till Unrwa att hon tvingats klä av sig framför israelisk militär.

– Soldaterna ombads spotta på mig, de sa ”hon är en hora, hon är från Gaza”. De slog oss när vi rörde oss och sa att de skulle lägga het peppar på våra kön.

En annan soldat ska ha tagit av henne och andra kvinnor deras slöjor och börjat nypa och ta på deras kroppar.

– Vi hade ögonbindel och kände hur de tog på oss.

Även personal från Unrwa har fängslats, enligt rapporten.

Israel har uppgett att flera Unrwa-anställda deltog i Hamas attacker 7 oktober – men uppgifterna har inte fullt ut bekräftats. Unrwa-personalen som gripits har vittnat om samma behandling som andra fångar, men också uppgett att de tvingats erkänna samröre med Hamas.

IDF har inte kommenterat Unrwarapporten, men tidigare tillfällen uppgett att gripanden varit nödvändiga för att hitta Hamasmedlemmar, och nekat till uppgifter om dålig behandling.

En palestinsk fånge välkomnas hem efter att ha blivit frisläppt.