Omstridd rysk konstnär och flickvän gripna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den 35-årige ryske konstnären Pjotr Pavlenskij. Arkivbild.
Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT
Den 35-årige ryske konstnären Pjotr Pavlenskij. Arkivbild.

Han har satt eld på den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva, spikat fast sin egen pung i Röda torget och fått en kandidat till borgmästarposten i Paris att ge upp – bland mycket annat.

Nu har den 35-årige ryske konstnären Pjotr Pavlenskij hamnat i blåsväder igen – liksom hans 29-åriga flickvän.

I februari i år beskyllde Pavlenskij den franske politikern Benjamin Griveaux för att ha skickat intima sms och en sexvideo till en ung kvinna. Pavlenskij offentliggjorde beskyllningarna och misstänks för delaktighet i att lägga ut den påstådda sexvideon på nätet. Griveaux var president Emmanuel Macrons kandidat som borgmästare i Paris i nästa val, men han har dragit tillbaka sin kandidatur efter skandalen.

Två knivskurna

Flickvännen, en fransk kvinna, greps på lördagskvällen. Hon misstänks för intrång i den personliga integriteten samt för publicering av material av sexuell karaktär utan medgivande, enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten. Detta sedan hon ska ha fått tillgång till videon och lagt ut den på nätet.

Pjotr Pavlenskij greps tidigare på lördagen inom ramen för en utredning av en händelse där två gäster knivskars vid ett bråk på en privat nyårsfest i en lägenhet i Paris, enligt nyhetssajten Mediapart.

Det är långt ifrån första gången som Pavlenskij, som är känd i sitt hemland för sina performance-verk riktade mot den ryska staten, varit i hetluften.

Fastspikad pung

Han har sytt ihop sina läppar i protest mot behandlingen av den ryska aktionsgruppen Pussy Riots.

Han har klätt av sig naken på Röda torget i Moskva och spikat fast sin egen pung mellan två gatstenar.

Han har satt eld på portarna till säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva.

När Pavlenskij i maj 2017 fick asyl i Frankrike tillsammans med sin dåvarande partner och deras två barn fortsatte uppståndelsen. Redan i oktober samma år satte han eld på franska centralbankens kontor i Paris och dömdes till fängelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE