Lena, 46, levde på gatan – nu deltar hon i kärlekskonsert för hemlösa

Av: Joanna Górecka

Publicerad:
Uppdaterad:
Lena Eklöf tog sig ut ur hemlösheten med hjälp av Stadsmissionen.
Foto: Privat
Lena Eklöf tog sig ut ur hemlösheten med hjälp av Stadsmissionen.

NYHETER

Under tre år var Lena Eklöf, 46, hemlös. Hon sov i parker och under broar.

Nu, på Alla hjärtans dag, ska hon vara värd på Kärlekskonserten på Mikaelskyrkan som Wiks Folkhögskola anordnar för att samla in pengar till människor i utsatthet och utanförskap.

– Det betyder mycket för mig att kunna ge tillbaka, säger Lena.

Under Alla hjärtans dag-kvällen håller Wiks Musiklinje en konsert till förmån för Stadsmissionen. På plats under kvällen för att berätta sin historia är också Lena Eklöf. Idag är hon engagerad inom Stadsmissionen och volontärarbetar så ofta hon kan – men för elva år sedan levde hon på gatan.

– Jag blev hemlös 2009. Jag levde ihop med en man som misshandlade mig. Jag fick lämna bort min dotter, hon kunde ju inte leva i den miljön. Och jag hamnade på gatan. Det slutade med att jag stod med två kassar kläder på gatan och ingenstans att ta vägen.

Sov på Uppsalas gator

Enligt Lena fick hon inte komma till ett kvinnoboende och hjälp från socialtjänsten uteblev. Hon började sova i Gränbyparken där hon träffade andra utsatta.

— Det var helt nytt för mig, jag ju hade aldrig varit hemlös. Jag fick ett tungt missbruk under hemlösheten. Jag sov under broar, i parker och hos andra missbrukare.

Lena beskriver år av armod, sorg och ovisshet. Allt vände när Lena sökte sig till Stadsmissionen.

– Det tog ett tag, men till slut vågade jag ta mig dit. Och på den banan var det. Stadsmissionen har varit som en andra familj för mig. Jag fick mat och kläder, möjlighet att gråta ut, prata med någon, vara arg och ledsen.

Sakta men säkert vände allt och med hjälp av den ideella verksamheten kom Lena på benen igen. Nu är hon drogfri och har ett förstahandskontrakt i en ort några mil utanför Uppsala, där hon bor med sin dotter och nära sin särbo. Hon berättar att hon blev rörd över att bli tillfrågad om att medverka under konserten med sin historia.

”Tänk att jag får prata framför folk”

– De ringde mig och bad mig medverka, berätta om mitt liv, hur det har varit och hur det är idag. Och jag blev väldigt smickrad och kände: ”Vad långt jag har kommit i mitt liv”. Att jag får prata i kyrkan framför folk. Det ska bli jättefint. Det är ändå kärlekens dag imorgon. Jag kommer att gå dit med min kille.
Johanna Pettersson från Wiks Folkhögskola hoppas att välgörenhetskonserten kan bli ett återkommande inslag.

— I en hård värld behövs det lite värme. Musik ger glädje och skänker styrka. Det är frivillig entré så att alla har möjlighet att komma och ta del av musiken. Men det finns under konserten möjlighet att skänka som för den som vill och kan. Alla intäkter går oavkortat till Stadsmissionen.

– Vi välkomnar alla fina initiativ och är jättetacksamma och jätteglada för det här, säger Matilde Hardt från Uppsala Stadsmission. Det är väldigt många människor som har det tufft och svårt i Uppsala och för att kunna hjälpa dem är vi är helt beroende av fina initiativ som detta.

Publicerad:

LÄS VIDARE