Storbritannien förbjuder import av jakttroféer

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: NBC
Import av jakttroféer förbjuds i Storbritannien. Arkivbild.

Storbritanniens regering planerar ett förbud mot att importera jakttroféer i landet. Det kan komma att bli den strängaste lagen kring troféjakt i världen.

Regeringen i Storbritannien kraftsamlar mot jägare som främst jagar för nöjets skull och sedan behåller en del av bytet som souvenir. Det kallas troféjakt och är vanligt förekommande i Afrika dit jägare reser för att fälla vackra djur. För det får de betala stora summor pengar.

Storbritanniens nya lag ska förbjuda import av dessa jakttroféer i landet, rapporterar The Telegraph. Dessutom förbjuds import av exotiska pälsar och mattor, och förhoppningen är att rädda livet på tusentals elefanter, noshörningar, lejon och andra hotade arter.

– En trofé är ett pris. Någonting som man blir tilldelad om man åstadkommit någonting som kräver kunskap eller talang. Troféjakt handlar inte om det. Det är motsatsen till det. Det är ondskefullt, det är sjukt, det är fegt och jag kommer aldrig förstå drivkraften bakom det, sa Carrie Symonds, landets first lady, tidigare i år.

Inte olagligt i Sverige

De djur som blir olagliga att importera till Storbritannien är antingen listade som utrotningshotade eller i riskzonen för att bli det. Dessa listor sammanställs genom den internationella artskyddskonventionen Cites.

Vilka lagar som gäller för den som vill importera jakttroféer till Sverige regleras av EU. Ibland beslutar de om importrestriktioner för en viss art från ett visst land. Just nu gäller importförbud för bland annat varg, lejon och afrikansk elefant, enligt Jordbruksverket. Det är alltså inte olagligt att importera exempelvis noshörning eller gepard till Sverige – men det krävs tillstånd.

Storbritanniens nya, stränga, lag ska förbjuda dessa importer utan undantag. Den ska klubbas igenom efter det Konservativa partiets konferens som pågår fram till onsdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE