Corona i Frankrike redan i december

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2020-05-05

En man i Frankrike var smittad med coronaviruset redan i slutet av december. Arkivbild.

En man i Frankrike bekräftas ha varit smittad med coronaviruset redan i december 2019, rapporterar France Info , fyra dagar innan det första fallet rapporterades från Kina.

– Vi kan konstatera att covid-19 fanns i Frankrike redan i december, eftersom den första patienten som vi kunnat bekräfta testades den 27 december, säger läkaren Yves Cohen.

Franska läkare har testat prover från ett femtiotal personer som diagnostiserades med lunginflammation under december och januari.

– 24 procent av patienterna som vi testade hade haft symptom som kunde ha varit covid-19, säger Yves Cohen, intensivvårdschef i departementet Seine-Saint-Denis nordost om Paris.

Ett test, från en man i femtioårsåldern, visade positivt för coronaviruset.

– Vi har kontrolltestat detta prov ytterligare två gånger för att vara helt säkra, och båda gånger blev resultatet positivt, säger Cohen.

Tidigare har det första coronafallet i Frankrike daterats till slutet av januari.

Även mannens två barn uppges ha varit smittade, men inte hans hustru. Man vet inte hur de tre har kunnat smittas, men en teori är att hustrun kan ha fört smittan från sin arbetsplats, en stormarknad, vidare till familjen.

Både mannen och hans barn har tillfrisknat.

PODD Coronakrisen och konkurserna

Coronaviruset slår hårt mot ekonomin – i det här avsnittet pratar vi om de mest drabbade branscherna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln