Franske Amirouche, 43, smittades av coronaviruset – i december

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Franske Amirouche, 43, smittades av coronaviruset – redan innan Kina hade bekräftat sitt första kända fall.

I en intervju med fransk tv berättar han nu om nyheten som slagit ner som en bomb.

– Jag hade ont i bröstkorgen, säger han till BFMTV.

Yves Cohen, chef för intensivvårdavdelningen på Avicenne-sjukhuset i Bobigny och på Jean-Verdier-sjukhuset i Bondy utanför Paris, kom i helgen med uppgifter som förvånat, och förbryllat, många.

Han berättade om en covid-19-patient som i slutet av december sökt vård för lunginflammation på ett franskt sjukhus, vårdats och sedan skickats hem, alltså en månad innan Frankrike hade sina första officiella fall.

BFMTV intervjuar fransmannen.
Foto: Skärmbild
BFMTV intervjuar fransmannen.

Ställdes inför mysterium

Patienten heter Amirouche Hammar och berättar nu i en intervju med tv-kanalen BFMTV. Den 43-årige fyrabarnspappan från Bobigny, en förort till Paris, beskriver hur han i slutet av december fick det – som man nu – vet är typiska corona-symtom: torrhosta, feber och andningssvårigheter.

På nyårsafton berättade Kina om de första fallen av ett nytt coronavirus. Världshälsoorganisationen WHO bekräftade förekomsten först den 12 januari.

Men redan den 27 december sökte Amirouche Hammar, som har diabetes och allergier, vård på sjukhus. Hans läkare ställdes inför ett mysterium.

– De sa att det förmodligen var en infektion i lungorna, men att ingenting var säkert. Bara att det var allvarligt, säger Amirouche Hammar, till BFMTV.

Foto: Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
En ambulans desinficeras utanför Paris i mars.

”Blev förvånad”

Efter tre dagar fick han lämna sjukhuset och har sedan dess mått bra, men säger att han är orolig för att han i december kan ha smittat andra.

Fram till för två veckor sedan hade han ingen aning om att han hade haft covid-19 förrän han blev kontaktad av läkaren Yves Cohen, som berättade att man i efterhand hade analyserat blodprover från honom och 23 andra personer.

– Han sa att jag med 100 procents säkerhet hade varit sjuk i covid-19. Jag blev faktiskt förvånad, säger Amirouche Hammar i tv-intervjun.

Frun kan ha smittat

Hur och var han smittats av viruset är fortfarande okänt. Hans fru Fatima Hammar arbetar på en stormarknad i närheten av Charles de Gaulle-flygplatsen, dit många kommer direkt från flyget för att handla. Paret spekulerar nu i huruvida hon kan ha fått med sig viruset hem.

Även läkarna tror att Amirouche Hammar blivit smittad via hustrun, trots att hon inte fick några symtom. Enligt läkarnas smittspårning är den bästa teorin att hon smittats på jobbet.

 

PODD Coronakrisen och konkurserna

Coronaviruset slår hårt mot ekonomin – i det här avsnittet pratar vi om de mest drabbade branscherna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE