Valet 2022

Miljöprofessorn: ”Pumpsnyftandet” skapar bara förvirring

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

Klimatforskaren Johan Rockström är besviken på politikernas utspel om sänkta priser för fossila bränslen.

Han kallar det för ett ”patetiskt pumpsnyftande” som motverkar klimatomställningen.

– Värmeböljorna vi nu upplever är prislappen för att ha en billig diesel, säger Rockström.

I ett inlägg på Twitter bjuder ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M) både på ett brett leende och ett vallöfte.

”Fem kronor lägre pris vid dieselpumpen”.

Det vill Moderaterna åstadkomma genom att minska reduktionsplikten – det vill säga iblandningen av förnybart bränsle i bensin och diesel, skriver partiet.

Bland svaren finns ett inlägg från Johan Rockström, klimatforskare vid Potsdams universitet.

”Detta är en stor besvikelse. Så oerhört kortsiktigt” skriver Rockström.

”Med detta patetiska ’pumpsnyftande’ skapar politiker bara förvirring”

Elisabeth Svantesson (M).

”Vi måste ha höga drivmedelspriser”

När Aftonbladet når Rockström säger han att kritiken gäller lika mycket för alla andra partier som på olika sätt verkat för att subventionera fossila drivmedel.

– Vad sänkta dieselpriser innebär är förstås att det blir mindre attraktivt att investera i elektriska bilar. Det blir därför fler nyinköp av dieselbilar och mer dieselkonsumtion. Det är vad jag menar med att skapa förvirring, säger han.

Rockström säger att det hittills funnits ett starkt stöd för att göra det dyrare att släppa ut både i EU och Sverige – vilket lett till att biltillverkare nu storsatsar på elbilar.

– Det finns väldigt mycket vetenskapligt stöd för att vi måste ha höga drivmedelspriser för att kunna få rätt ekonomiska incitament för att klara omställningen. Det handlar om att ha höga och ökande bränslepriser för bränslen som skadar klimatet och därmed premiera bränslen som inte skadar klimatet.

”Vill inte sitta i knäet på Putin”

Att plötsligt börja sänka priserna på klimatförstörande drivmedel blir därför en obegriplig signal, säger Rockström. Inte bara i Sverige – utan också gentemot Kreml.

– Det blir ett dubbelfel. Vi vill ju inte sitta i knäet på Putin utan så fort som möjligt få EU och alla våra demokratiska ekonomier att bli helt fria från totalitära stater som levererar vår olja, gas och kol. Det kan vi bara klara av genom att fortsätta ligga på spåret med omställning till en fossilfri framtid.

Rockström förtydligar att han inte är emot att stötta hushåll som drabbas av stigande priser. Tvärtom. Däremot behöver kostnaderna för klimatet också räknas in i priset för olika energikällor, menar han.

– Den enda anledningen till att dieseln är billigare än biodrivmedel är att dieseln inte betalar sina kostnader – för att vi subventionerar den. Vi subventionerar den med luften vi andas och klimatet vi utsätts för. Värmeböljorna vi nu upplever är prislappen för att ha en billig diesel.

Aftonbladet har sökt Moderaterna och Vänsterpartiet, som ställt sig bakom M:s förslag.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Betyg på 22 elbilar – bäst och sämst

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Dieselpris

Bensinpris

Klimat & miljö