En halv miljard extra ska lösa förlossningskrisen i Stockholm

Publicerad 2021-11-10

Ledningen för region Stockholm ger ett tillskott på 550 miljoner kronor för att förbättra förlossningsvården.

Men det blir tvärnej för barnmorskornas krav på högre lön.

– Vi frångår inte den svenska modellen, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Det har stormat rejält kring förlossningsvården i Stockholm under de senaste veckorna. En lång rad barnmorskor har sagt upp sig på grund av att de fått nog av stress och underbemanning.

Tidigare i veckan kom beskedet att regionen skjuter till 100 miljoner kronor för att kravet på att en barnmorska per födande ska uppfyllas. Nu meddelar det moderata finansregionrådet Irene Svenonius att tillskottet blir större än så.

– Vi tillför drygt 550 miljoner under tre år för att förbättra förlossningsvården i Stockholm, säger hon till Aftonbladet.

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.

I den summan ingår de 100 miljonerna som tidigare presenterats.

– Åtgärden att göra en barnmorska per födande till norm är den som barnmorskorna själva lyft fram som viktigast.

När kan det bli verklighet?

– Arbetet ska inledas omedelbart och det ska införas inom ett år. Det kommer att kräva en nära samverkan mellan de olika yrkesgrupperna, men nu tillför vi resurserna som gör det möjligt.

”Har lyssnat på barnmorskorna”

De extra pengarna ska bland annat gå till att förbättra arbetsmiljön, införa nya möjligheter till kompetensutveckling och öka läkarbemanningen.

– Vi menar allvar med att förstärka förlossningsvården och vi har en fullständig finansiering av den här förstärkningen, säger Irene Svenonius.

Det var bara en dryg månad sedan som budgetförslaget för nästa år lades fram. Varför kommer de här pengarna nu?

– När vi genomförde den ordinarie budgetprocessen så hade vi ännu inte slagit fast att vi skulle genomföra reformen om en barnmorska per födande. Det hade vi absolut kunnat komma på tidigare. Men nu säger vi att detta ska genomföras med full kraft.

Vilken roll har den stora mediala uppmärksamheten haft för att det här tillskottet kom till?

– Vi har tagit emot barnmorskornas tydliga signaler, inte bara via medierna utan även i egna samtal. Det är självklart att vi har lyssnat på barnmorskorna.

Inga löneökningar

I slutet av oktober framförde barnmorskorna i Stockholm en rad krav till regionledningen. Överst bland de akuta åtgärderna står löneökningar på uppemot 7 000 kronor i månaden.

Det får dock nobben från Irene Svenonius.

– Lönesättningen sker enligt den svenska modellen och den kommer vi inte frångå.

– När det gäller lönenivåer så är det viktigt att de erfarna som tar de tuffaste passen ska få högre lön. Det är också dem som vi kommer prioritera i den kommande lönesättningsprocessen.

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) välkomnar de nya miljonerna.

– Det är bra med ett tillskott, även om beslutet har fattats under galgen. Jag tycker inte att människor ska behöva säga upp sig för att ansvariga politiker ska reagera, säger hon.

– Dessutom riskerar detta att bli ett slag i luften. Nästa vecka går regionen sannolikt vidare med sparkrav gentemot sjukhusen som kan leda till nya varsel. Det kan göra att situationen för vårdpersonalen blir ännu mera ansträngd.