Semestern krymper för småföretagare

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2013-08-09

Att ta med sig jobbet på semestern blir allt vanligare bland företagare.

Enligt en ny undersökning är det bara 15 procent som kopplar av helt under ledigheten.

Dessutom blir deras semesterveckor kortare.

Semestern är över på många arbetsplatser och sommartomma lokaler börjar så smått fyllas på igen. Men bland många småföretagare har arbetet fortsatt som vanligt under sommaren. En ny undersökning gjord av Företagarförbundet och Visma visar att allt fler tar ut kortare semester.

Enligt semesterlagen har man som anställd sätt till 4 veckors semester under juni, juli eller augusti. Endast en tredjedel av de tillfrågade tar vara på de semesterveckorna. 50 procent av de svarande tar ut tre veckor eller mer och 32 procent tar endast upp till en veckas semester. Det är en ökning med 4 procent från när samma undersökning gjordes senast, 2011.

Släpper inte jobbet

Att koppla av helt är också relativt ovanligt. Endast 15 procent av de tillfrågande släpper arbetet helt och hållet.

Många har svarat att de får rycka in en dag (14 procent) eller några timmar (16 procent). Hela 40 procent jobbar flera dagar under semester och 15 procent har något arbetsrelaterat de måste sköta varje dag.

– Kortare semestrar kan dels bero på att företagen har mycket att göra, dels på att myndigheternas rapporteringstryck på företagarna är fortsatt högt, skriver Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet.

Mobilen alltid med

En av anledningarna till många företagare alltid är redo, är att mobiltelefonen aldrig är långt från dem. Att hålla sig a jour genom att regelbundet kolla mailen och telefonsvararen är enklare än någonsin. Bara 10 procent låter bli telefonen helt och hållet. Och merparten av de tillfrågade, 73 procent, upplever det som lugnande att alltid vara nåbar.

Följ ämnen i artikeln