Här nattar Omid rådjuret

Publicerad 2014-06-28

Dansar med vargar?

Nej – sover med Bambi.

Omid Shakery, 21, blev pappa åt ett litet kid för en natt.

– Jag kände ett grymt band med rådjuret, säger han.

Natten till den 25 juni vaknade Omid Shakery, 21, plötsligt till av ett skrik utanför fönstret i Askim.

– Det lät precis som en kvinna. Jag tänkte att det kanske var någon som blev överfallen så jag sprang ut, säger han.

På gatan utanför såg han hur en räv attackerade ett litet rådjurskid. Omid jagade snabbt bort räven. Kvar låg den lilla rådjursungen.

– Rådjuret låg och sprattlade och grät typ. Den blödde lite också. Så jag tog hem det.

"Ville gosa hela tiden"

Hemma i lägenheten plåstrade Omid om kidet. Han bjöd också på lite vatten och sallad. Men när det var dags att sova blev rådjuret oroligt igen.

– Rådjuret var skakigt, så fort man släppte den började den gnälla. Den ville ha närhet och ville att någon skulle hålla om den, säger Omid Shakery.

Han bäddade först på golvet åt djuret men det lugnade inte ner sig förrän det fick plats i sängen.

– Ja, haha. Jag sov med rådjuret, det var det gosigaste jag har gjort i mitt liv. Jag kände ett grymt band. Den gillade att vara i min närhet. Den kom fram och ville gosa hela tiden, berättar Omid.

Ingen ville ta hand om kidet

På morgonen efter försökte Omid få tag på någon som kunde ta hand om det lilla livet. Men varken polisen, djurparker eller kommunen kunde hjälpa till.

– Det finns inga alternativ för vilda djur. Man kan egentligen bara välja mellan att avliva djuren eller släppa ut dem i naturen. Men då klarar de sig inte heller utan svälter ihjäl.

Efter att ha varit på Backaplan och köpt mjölkersättning för kalvar tog Omid det svåra beslutet. På eftermiddagen släppte han och en vän ut kidet i naturen igen.

– Det var en väldigt unik energi som jag fick av rådjuret. Man bara dör i hjärtat när man ser den där bilden. Jag kan inte kolla på bilden längre för jag mår bara dåligt. Jag har varit väldigt ledsen efter det här, säger Omid Shakery.

Orolig för rådjuret

I dag är han också orolig och lite ångerfull för att han hjälpte rådjuret från första början. Vilda djur ska lämnas kvar i naturen, annars finns det risk att mammorna stöter bort dem när de känner doften av människa.

– Folk säger att om man klappar rådjur så stöter mamman bort dem, men det visste jag inte om då. Jag ville bara hjälpa djuret från att bli uppäten under natten, säger han.