Liv kan uppstå på andra planeter

Publicerad 2011-08-22

BILDBEVISET Här i Strelley Pool i västra Australien har man hittat världens äldsta fossiler - 3,4 miljarder år gamla.

Jordens äldsta fossiler har hittats i Australien.

3,4 miljarder år gamla.

Med fynden som bevis – nu menar forskare att liv kan uppstå på planeter utan syre.

Forskare har hittat jordens äldsta fossiler i Strelley Pool i västra Australien.

Nu hävdar de att de mikroskopiska fynden är övertygande bevis på att celler och bakterier kunde frodas i en värld utan syre för över 3,4 miljarder år sedan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Levde på svavel

I stället för syre ska de ha levt på svavel – något som stöder teorier om att liknande livsformer kan existera på andra planeter där det inte finns syre eller där syrenivåerna är låga.

– Skulle denna typ av saker kunna existera på Mars? Det är möjligt. Det här beviset är definitivt uppmuntrande och bristen på syre på Mars är inget problem, säger en av forskarna bakom fyndet, Martin Brasier vid universitetet i Oxford, till Reuters.

Fossilerna är enligt forskarna väl bevarade och har celliknande strukturer.

Säkra på åldern

I går publicerades studien i tidskriften "Nature Geoscience". De mikroskopiskt små fossilerna hittades vid vad man tror är den äldsta kustlinjen på jorden i några av de äldsta sedimentära berg som någonsin upptäckts.

Forskarna menar att de kan vara rätt säkra på fyndens ålder eftersom man på ett ungefär vet när bergen bildades.

Genom att analysera fossilerna, bergen de hittades i och omgivningen har forskarna också kommit fram till hur det var på jorden för drygt tre miljarder år sedan.

Och det var inte riktigt som det är i dag.

"Fanns väldigt lite syre"

Jorden vid den tiden beskrivs som en varm och dunkel plats som ständigt hotades av vulkanutbrott. Himlen ska ha varit grå och molnig vilket stängde in värmen trots att solstrålningen ska ha varit svagare än i dag. Vattnet i haven ska ha varit mellan 40 och 50 grader varmt.

– Men mest väsentligt är att det fanns väldigt lite syre eftersom det inte fanns några växter eller alger som kunde producera det, säger Martin Brasier, till Reuters.

– Det är en ganska helvetisk bild. Inte en bra plats för sådana som oss, men för bakterier var det underbart.

Nu används forskarlagets teknik och tillvägagångssätt för att undersöka andra fossilfynd på nytt.