Här åker kungen avgasfri ”tuk-tuk”

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-23

Hans förslag att förbjuda badkar blev en världsnyhet.

Här åker han avgasfritt i Göteborg.

Och nu drar klimatkungen till miljötoppmötet i Paris.

– Det kommer nya saker hela tiden, det är ju det som är så spännande och det är hoppfullt för framtiden, säger kung Carl XVI Gustaf till GP.

Mellan 30 november och 11 december pågår det stora klimatmötet i Paris, COP21. 169 länder har  lämnat in sina åtaganden/löften för att minska växthusgasutsläppen, skriver TT, och under mötet ska de enas om ett globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

Bland de svenska representaterna på toppmötet finns kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Kungen har de senaste dagarna klivit fram internationellt i miljöfrågan efter en intervju i Svenska Dagbladet i lördags där han släppte ett vardagssmart klimatförslag: Förbud för badkar.

Brinner för klimatfrågor

Förslaget, som blev en världsnyhet, kom han på dagarna före intervjun med SvD då han tvingades bada eftersom morgonrutinen utfördes på en plats utan dusch.

– Det gick åt väldigt mycket färskvatten och energi. Det slog mig så påtagligt, det är inte klokt att jag måste göra det här. Jag riktigt skämdes alltså, så kände jag, sa kungen till SvD.

Och tillade att förbudsförslaget visserligen sas med glimten i ögat men att det naturligtvis ligger viss ”sanning i det”.

– De små detaljerna har en enorm effekt, sa kungen till SvD.

Klimatet är en de frågor som kung Carl XVI Gustaf brinner mest för och han säger till SvD att han har höga förhoppningar på klimatmötet.

– Vi måste tänka att vi kommer att göra så bra ifrån oss som möjligt. Och det känns på något sätt i luften att vi klarar det här.

”Spännande och hoppfullt”

Under måndagen fortsatte kungen på den inslagna miljövänliga vägen och testade miljövänligare kommunikationsmedel. Under ett besök på Chalmers i Göteborg åkte han elbuss samt avgasfri eldriven taxi i en slags tuk-tukvarianten.

Något kungen, enligt Göteborgsposten, uppskattade:

–  Energifrågor har ju alltid stor aktualitet, så jag försöker uppdatera mig. Det kommer nya saker hela tiden, det är ju det som är så spännande och det är hoppfullt för framtiden, säger han till GP.

Till tidningen säger han också att han kommer flyga till klimatmötet – mot sin vilja. Han önskar det fanns ett ”bättre system”.

Följ ämnen i artikeln