Uppgifter: Regeringen i Burkina Faso upplöst

Publicerad 2015-09-17

Regeringen i Burkina Faso har upplösts, meddelar militären som nu planerar utlysa val.

Omvärlden fördömer gripandena av presidenten och premiärministern.

Burkina Fasos övergångsregering har upplösts och president Michel Kafando har befriats från sina arbetsuppgifter, rapporterar nyhetsbyråer från huvudstaden Ouagadougou.

– Vi har upprättat ett nationellt demokratiråd med uppgift att organisera demokratiska val, säger, Mamadou Bamba, talesperson för militären, i ett tv-sänt tal.

Talmannen för parlamentet Cheriff Sy säger till den franska radiokanalen RFI att händelserna "tveklöst är en kupp", och uppmanade folket att omedelbart resa sig upp mot militären.

Gripandena av president Michel Kafando och premiärministern Yacouba Isaac Zida i presidentpalatset i Ouagadougou genomfördes på onsdagen av vakter lojala mot den avsatte ledaren Blaise Compaoré, enligt vad en säkerhetskälla uppger för nyhetsbyrån AFP.

Soldater placerades ut runt presidentpalatset och skott avlossades för att skingra demonstranter som närmade sig palatset.

"Detta är ett flagrant brott mot Burkina Fasos författning och övergångsstyre", slog FN-chefen Ban Ki-Moon fast i ett uttalande, och ett enigt säkerhetsråd uppmanade kort därpå "samtliga sidor i Burkina Faso att upphöra med våldsamheter".

Även USA fördömde i skarpa ordalag händelserna i Burkina Faso i onsdags kväll.

Blaise Compaoré hade styrt Burkina Faso i 27 år när han i fjol avsattes i ett folkligt uppror. Kafando och Zida satt på sina poster provisoriskt fram till det val som planerades om några veckor.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln