”Vi älskar Putin”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-28

Tusentals unga hyllar och dyrkar presidenten - aftonbladet.se:s Johanna Melén träffade patrioten Maria, 17

MOSKVA

Maria Drokova, 17, är patriot.

Hon älskar Ryssland, presidenten och är beredd att offra sig för fosterlandet.

Hon tillhör ungdomsrörelsen ”De våra” som i dag samlar tusentals unga över hela landet.

– Om jag fick bestämma skulle Vladimir Putin fortsätta att vara vår president, säger Maria till aftonbladet.se.

Följ ämnen
Ryssland

Musiken dånar från den uppbyggda scenen. Hela Sacharovgatan i centrala Moskva är avspärrad. Horder av ungdomar i likadana vita jackor och röda kepsar strömmar in på området. Det sägs att de är 15 000, hitresta från städer runt om i Ryssland.

– Vi är från Vladikavkaz. Vi har suttit två dygn på tåg för att komma till Moskva och visa vårt stöd för presidenten, säger Martina och Vera.

”Framåt, Putins generation” gapar budskapet från en enorm banderoll uppspänd längst ner över den breda gatan. Det är ungdomsrörelsen Nasji, ”De våra”, som firar att president Vladimir Vladimirovitj Putin har suttit sju år vid makten.

– Sedan Nasji bildades har presidenten haft fyra möten med oss. Vi tycker mycket om hans politik och han sympatiserar med vår rörelse, gastar pressekreteraren Dmitrij Lusjin i mitt öra.

Musiken överröstar allt. Snart ska ledaren, Vasilij Jakemenko, tala från scenen.

Ryssland till stormakt

Han grundade rörelsen för två år sedan med målet att åter göra Ryssland till en stormakt, ja till och med det mäktigaste landet i världen. Till fienderna hör bland annat de rika finansmännen som på 90-talet hade stort inflytande över den ryska politiken samt rasistiska organisationer som växt sig starka i landet. De våra stöder Vladimir Putins inslagna väg. De är ju presidentens generation.

– Putin är en person som har gjort mycket för sitt land och som verkligen kan kalla sig patriot. Han har fört in Ryssland på en självständig väg och har gett landet rätten tillbaka att få kalla sig för Det stora Ryssland, säger Maria Drokova, 17.

Det är två dagar efter massaktionen i Moskvas centrum och vi sitter på Nasjis kontor. Det luktar skarpt av målarfärg. Väggar och dörrar har blivit röda och vita. Rött för segern över fascisterna i andra världskriget. Vitt för det fria Ryssland. Maria kommer direkt från universitetet där hon studerar statsförvaltning. Det var kärleken till fosterlandet som fick henne att gå med i ungdomsrörelsen ”De våra”.

Kärlek till fosterlandet

– Jag vill göra något för mitt land och hjälpa mina medmänniskor som talar samma språk och som jag har en gemensam historia med.

Som en av organisationens kommissarier kan hon ideologin utan och innan. Kommissarie kan den bli som har genomgått rörelsens kunskapsprov och som i handling visat sig vara beredd att offra sig själv för landets bästa. Det kan till exempel vara att stå upp mot någon som uttrycker fascistiska åsikter. Vem som i slutändan utses till kommissarie bestämmer den ”ideologiska avdelningen.”

Vad betyder ”De våra” för dig?

– Man kan säga att rörelsen i dag är hela mitt liv, säger Maria.

Hon talar om allt det goda president Putin har gett henne. Om utbildning, möjlighet till bra jobb och om att de stora terrordåden har upphört i Ryssland. Hon jämför med tiden då Boris Jeltsin styrde och de ökända oligarkerna berikade sig på landets bekostnad.

Maria är en trevlig och vältalig 17-åring. Mycket av det hon säger låter rimligt - ur hennes perspektiv. Samtidigt är det något med ”De våra” som inte stämmer. En rörelse som fyller busslast efter busslast med unga människor och kör dem hundratals mil till Moskva för att hylla en president.

Hotet från USA

I informationsbroschyren skriver man om fascister och förrädare. Här samsas Hitler med den fängslade förre oljemiljardären Michail Chodorkovskij. Här finns hotet från USA som i ett skrämmande framtidsscenario kan döpa om Moskvas huvudgata Tverskaja till ”George Bush-gatan”. Men så kommer det inte att bli. För räddningen finns och han heter Vladimir Putin. Till sitt stöd har han tusentals uniformerade ungdomar. I december var de 70 000 som delade ut julklappar till krigsveteraner. I maj 2005 var de 60 000 som intog Moskvas gator i kampen för ett självständigt Ryssland. Helgens 15 000 som kom för att fira presidentens sju år vid makten var ingenting i jämförelse.

– Den här gången handlade det om kvalitet istället för kvantitet. Hit har bara de bästa av de bästa kommit, de med bäst resultat från provet på ”De våras” manifest, säger pressekreteraren Dmitrij Lusjin, samtidigt som ännu en grupp flaggviftande röd- och vitklädda tågar förbi.

Fakta: Ungdomsrörelsen Nasji

Det är valår i Ryssland. I december hålls parlamentsval och om knappt ett år, i mars 2008, ska ryssarna utse president Putins efterträdare. Nu stiger valtemperaturen och aftonbladet.se finns på plats i Moskva för att belysa den ryska politiken ur olika perspektiv. I dag handlar det om ungdomarna i rörelsen De våra som öppet stöder president Vladimir Putin.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln