Utsläpp av växthusgaser minskar i Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-15

De svenska utsläppen av växthusgaser fortsätter att minska, rapporterar Naturvårdsverket.

I en rapport som överlämnades till regeringen på fredagen framkommer att de svenska utsläppen, omräknade till så kallade koldioxidekvivalenter, var 67 miljoner ton under 2005. Detta är 2,7 miljoner ton lägre än 2004.

Jämfört med 1990 har de svenska utsläppen minskat med sju procent. Det svenska officiella målet är att minska utsläppen med fyra procent från 1990 till perioden 2008–2012. Målet är med andra ord redan nått, och det med råge.

– Det är positivt att Sverige med god marginal klarar det nationella klimatmålet. Sverige har tagit stora steg i att byta fossilt bränsle mot annat bränsle, och gjort det med fortsatt hög tillväxt, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Liksom tidigare år har utsläppen från bostäder, jordbruk och avfall fortsatt att minska, vilket delvis beror på en övergång från olja till biobränslen. Däremot fortsätter utsläppen från transportsektorn att öka.

– Utsläppsminskningar inom transportsektorn är nästa stora utmaning. Med initiativ som vi kommer att ta för att utöka handeln med utsläppsrätter till flygsektorn och andra instanser kan vi ställa om på snabbt sätt även där, säger Carlgren.

TT

Följ ämnen i artikeln