Ulvskogs attack: ”Människohandel”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04

Företaget Hyrlett.nu har blivit EU-valrörelsens hetaste fråga – i kväll möts toppkandidaterna till slutdebatt

”MÄNNISKOHANDEL!” Maris Sergejenko, talesperson för Hyrlett.nu förstår inte Marita Ulvskogs (S) anklagelser. ”Vi bedriver laglig verksamhet”, säger han.

Människohandel eller vanlig konkurrens?

Här är letten som gett den svenska EU-valrörelsen ett ansikte.

– Vi bedriver laglig verksamhet och vill inte bli svartmålade som några ”bad guys”, säger Maris Sergejenko, talesperson för företaget Hyrlett.nu.

Maris Sergejenko, talesperson för Hyrlett.nu.

Från företagets hemsida:

”Kolla in våra oslagbara priser” ”Snickare/byggarbetare för bara 99 kr (efter ROT-avdraget)” ”Lagerarbetare – 135 kr/tim”

Bemanningsföretaget Hyrlett.nu är just vad det låter som. Under kortare perioder hyr man ut lettiska städare, snickare och annan arbetskraft i Sverige utan att hymla med sin främsta konkurrensfördel: Priset.

En städare kostar 125 kronor i timmen. Svenska tjänsteföretaget ISS tar det dubbla.

En snickare hos Hyrlett kostar 160 kronor i timmen. Västsvenska företaget Robus byggbemannning tar 320.

Ulvskog: Människohandel

Låter det för bra för att vara lagligt? Det är det inte. Flera EG-domar ger Hyrlett.nu helt rätt. Så länge som de uppfyller vissa minimikrav i fråga om till exempel arbetstid, lön och säkerhet är de välkomna på den svenska arbetsmarknaden.

– Människohandel, säger Marita Ulvskog, Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet.

– I Sverige ska det gälla lika villkor och lika behandling. Det ska inte vara så att en byggnadsarbetare på en byggnadsställning har kollektivavtal medan en annan på samma byggnadsställning saknar kollektivavtal. Det handlar om exploatering av människor genom lönekonkurrens, säger Ulvskog till Aftonbladet.

– Smutskastning, säger Maris Sergejenko, talesperson för Hyrlett.nu.

Hans personal är inte alls offer för någon människohandel.

Hur är då de ”oslagbara priserna” möjliga? Svaret finns i Lettland.

Skattar i Lettland

Hyrlett.nu hyr ut sin personal i mellan tre till sex månader. Skatter och sociala avgifter för de anställda betalas i Lettland, där skatten är lägre än i Sverige. All administration sköts från Lettland.

– Jag tycker att man ska prata om skattedumpning, inte lönedumpning, säger Maris Sergejenko.

Enligt honom tjänar hans anställda ofta lika mycket som svenska arbetare. Men framförallt tjänar de flera gånger mer än vad de skulle göra hemma i Lettland. Dessutom står Hyrlett.nu för gratis boende under tiden i Sverige.

– En del kan betala av sina boendelån när de kommer hem, säger Sergejenko.

Frågan delar partierna inför EU-valet.

Lika lön för lika arbete

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att EU omarbetar det så kallade utstationeringsdirektivet, som styr reglerna för personer som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Grundkravet är: Lika lön för lika arbete.

Vänsterpartiet tycker inte att det räcker med några ändringar i direktivet. De vill att EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, ska garantera de svenska kollektivavtalen.

De borgerliga vill inte låta EU avgöra frågan. För när 27 EU-länder ska säga sitt vet man aldrig hur det slutar. I stället ska den svenska modellen gälla där avtal görs upp mellan fack och arbetsgivare.

I kväll möts toppkandidaterna till slutdebatt i Sveriges Television. Marita Ulvskog hoppas på en het debatt kring Hyrlett och liknande företag. Maris Sergejenko är inte överlycklig över uppmärksamheten. Men konstaterar samtidigt att den senaste tiden faktiskt har varit gynnsam för hans företag.

– Vi har fått ett stort tillflöde av nya kunder.

Slutdebatten sänds i SVT2 kl 20 - 22. Aftonbladet.se följer debatten genom bloggar, analys och med kommentarer från er läsare.

20.00: Följ slutdebatten på aftonbladet.se

Bloggar Tv-kommentarer Rösta på debattens vinnare

Vad vill du fråga EU-
kandidaterna?
EU-valet 2014 |
Aftonbladet

ANNONS

Följ ämnen i artikeln