Flera döda i italienska översvämningar: "Hopplöst"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2022-09-16

Minst tio människor har omkommit i översvämningar efter kraftiga skyfall i regionen Marche i centrala Italien.

I kustorten Senigallia norr om regionhuvudstaden Ancona, som flera gånger tidigare drabbats av förödande regnoväder, är invånarna bedrövade.

– Den här gången är det värre än någonsin, säger Marco Lorezetti.

Precis intill floden Misa, med utlopp i Adriatiska havet, står Fabrizio Bolognieri i höga stövlar och skyfflar lera ur sitt stenhus, som inrymmer ett bed and breakfast.

När vattnet började strömma fram över gatorna på torsdagskvällen barrikaderade han ytterdörren med ett bord och tog bilen till en vän.

– Det fanns inget att göra här. Det var hopplöst, säger han till TT:s utsända.

Dagen efter skyfallet finns inte mycket annat att göra än att försöka rädda det som räddas kan.

– Jag sov ingenting i natt. Jag visste inte hur det skulle se ut när jag kom tillbaka i morse. Det känns... Jag har bara svordomar, säger han.

– Vattnet hade till och med kommit upp genom duschen.

Barn sveptes iväg

Tio människor har hittills bekräftats omkomna i översvämningarna i Marche, enligt public service-bolaget Rai. Flera saknas, bland dem två barn. Ett barn som åkte bil med sin mamma sveptes i väg av vattenmassorna när Misa svämmade över, medan kvinnan lyckades ta sig ur bilen och räddades.

Som en tsunami, konstaterar borgmästaren i Barbara i en intervju med Rai.

Längs en av Senigallias huvudgator pausar Marco Lorezetti och pustar ut. Han har stått i stekande sol och försökt skopa vatten ner i brunnar hela morgonen. Men lera och bråte börjar fylla brunnarna till bredden.

Det är inte första gången kuststaden drabbas av ett förödande regn, berättar han för TT.

– Men den här gången är det värre än någonsin.

Bilar under vatten

Bilder i tidningen La Stampa visar hur bilar står till hälften under vatten på gator som förvandlats till floder i Ancona, som tillhör de värst drabbade platserna. På flera håll saknas ström och telefonförbindelser har brutits. Skolor håller stängt på översvämmade platser.

Även närliggande Umbrien har drabbats av ovädret. Enligt italienska medier har omkring 400 millimeter regn fallit inom loppet av bara ett par timmar. Det är vad som normalt uppmäts inom sex månader i området.

Människor rapporteras på flera håll vara instängda i sina hus, och räddningsinsatser har pågått för fullt under fredagen. Tiotals människor som tagit sin tillflykt till hustak har undsatts av räddningstjänsten.

Ovädret blev mycket värre än befarat och enbart en gul varning hade hunnit gått ut, enligt borgmästaren i staden Sassoferrato.

– Det var en extrem händelse, säger klimatforskaren Massimiliano Fazzini till italiensk tv.

”Händer allt oftare”

Mängden nederbörd är enligt Fazzini den största som fallit på flera hundra år.

Marco Lorezetti suckar innan han fortsätter skopa vatten.

– Jag vet bara att sådant här händer allt oftare på grund av klimatförändringarna. Miljökatastrofer som sker för att människan har varit där de inte borde, byggt där de inte borde, säger han.