Ulf Kristersson om M:s egna partilotterier: ”Håller med om att det är märkligt”

Publicerad 2023-04-28

Moderaterna drog så sent som 2020 igång satsningen på M-lotteriet – men drar bara in en bråkdel av det Socialdemokraterna gör på sitt lotteri.

Nu vill regeringen förbjuda sättet att finansiera ett parti.

– Att bara låta Socialdemokraterna ha denna storts finansiering med väldigt stora belopp som inget annat parti har är ohållbart, säger statsminister Ulf Kristersson.

Regeringen och SD vill förbjuda politiska partier att kunna finansieras via partilotterier, avslöjade Expressen.

För första gången uttalar sig nu statsminister Ulf Kristersson om den utredning som regeringen vill tillsätta.

– Vi har ju alltid varit skeptiska till partilotterierna av ganska många skäl, nu är det dessutom så att i ljuset av diskussioner om partifinansiering och transparens men också i ljuset av allt vi vet om risker för spelmissbruk så tycker jag att det finns starka skäl att inte partierna ska finansieras på just det sättet, säger statsministern och fortsätter:

– Det är en gammal ståndpunkt vi har haft och nu diskuterar vi hur den utredningen ska se ut som ser över reglerna och ifrågasätter om partierna ska ha lotterier. 

Men det är ju märkligt, ni har ju partilotterier själva?

– Jag kan hålla med om det. Men vi har varit emot det länge och aldrig fått gehör för detta tidigare. Socialdemokraterna har alltid velat ha det här till nästan varje pris. Nu är vi fler partier som ser det här inte är en bra lösning. Och då vill vi självklart medverka till detta. 

Moderaterna lanserade sitt partilotteri, M-lotteriet, så sent som 2020. Än i dag kan man prenumerera på lotter via en hemsida, där bilder på jublande personer möter den hugade lottköparen.

Men ännu är man långt ifrån att dra in ens i närheten av liknande summor som Socialdemokraterna gör.

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Under 2021 drog Socialdemokraterna in 153 miljoner kronor. Samma år landade vinsten till Moderaterna på 4,7 miljoner, enligt en sammanställning av Dagens Industri.

På M-lotteriet hemsida finns en ”fråga/svar” där man tagit upp etiska problem med att driva lotter, med risker för spelberoende.

I skrivande stund verkar partiet ha gjort en annan bedömning än den statsminstern nu torgför.

”Vårt lotteri är en spelform med låg risk för spelberoende. Det finns dock inga riskfria spel. Därför är det viktigt för oss att ta ett stort spelansvar och göra vad vi kan för att skydda våra spelare mot ett överdrivet spelande”, skriver Moderaterna på hemsidan.

Men varför har inte Moderaterna lagt ner sitt eget partilotteri?

– Tvärtom, att bara låta Socialdemokraterna ha denna storts finansiering med väldigt stora belopp som inget annat parti har är ohållbart. Vi vill ha en stram reglering av partifinansiering och det tycker jag de senaste åren har visat behoven på. Det är viktigt för transparensen och trovärdighetens skull: Då tycker vi att lotterierna i grund och botten är ett dåligt sätt att göra det på, säger statsminister Ulf Kristersson. 

Men är det inte bara ett sätt att slå mot Socialdemokraternas finansiering?

– Nej, vi har ju länge varit skeptiska till detta och jag tycker att det finns skäl för alla partier att ta ansvar i de här frågorna. I dag vet vi mer om riskerna också från andra länder om finansiering av partier som inte är transparenta. Vi vet också väldigt mycket mer om riskerna för spelberoende, så jag tycker det finns starka skäl att ta det på allvar. Vi kommer titta noga på om vi kan bli av med den formen av finansiering.