Märta Stenevi: Gängkriminaliteten är inte ett invandringsproblem

Kritiserar S-regeringen: Det senaste halvåret ett haveri

Publicerad 2022-09-07

SKÄGGETORP/RYD. Regeringen borde ha satsat mer på landets utsatta områden under Miljöpartiets tid vid makten.

Det säger partiets språkrör Märta Stenevi under ett besök i Linköpings förorter.

– Kriminaliteten är inte ett invandringsproblem, det är ett fattigdomsproblem.

Det är sen eftermiddag i Ryd, en miljonprogramsförort i Linköping. Med fem dagar kvar till valet är Märta Stenevi ute och delar ut flygblad bland studenter och barnfamiljer.

Maria Moraes, gruppledare för Miljöpartiet i Linköping – som berättar att hon kallades Sveriges yngsta kvinnliga rånare innan hon fick rätsida på sitt liv – ger språkröret en guidad tur uppväxt i området hon växte upp i.

– Här behöver man bygga in bostadsrätter och radhus, säger Maria Moraes medan de passerar stora gräsytor, lekplatser och bollplaner.

 Märta Stenevi på plats i Ryd tillsammans med Maria Moraes, Miljöpartiet i Linköping.

”Måste se sanningen i vitögat”

Ryd har liksom många andra orter drabbats av gängskjutningar.

Stenevi lyfter satsningar på förskola, skola och tätt samarbete mellan socialtjänst och poliser som svar på frågan om vad som är MP:s viktigaste förslag för att knäcka gängkriminaliteten.

Men skjutningarna eskalerar, måste man inte inte ta i med hårdare åtgärder nu också?

– Jo, de som skjuter måste sättas bakom lås och bom, det är nödvändigt. Och vi står bakom skärpta vapenlagar och skärpta straff för rekrytering in i gängen. Men polisen säger själv att det kommer bara nya barn in, vi måste in med tidiga insatser, säger hon.

Området Skäggestorp är på polisens lista över utsatta områden.

Du kallar områdena politiskt eftersatta. Miljöpartiet satt ju i regering i sju år samtidigt som skjutningarna eskalerat. Vad borde ni ha gjort som inte gjordes?

– Satsat ännu mer på de här områdena och inte lämnat det upp till kommunerna. Mycket av det förebyggande arbetet ligger under kommunalt ansvar men vi kan inte lämna dem ensamma med finansieringen. Då får vi inte en jämlik förskola, skola eller socialtjänst.

Så ni satsade för lite resurser?

– Framför allt kommer vi att behöva satsa mycket mer. Om jag tittar på Linköping, här har man dragit in personal på de förskolor där barn behöver mest stöd. Då blir det svårt för barnen att lära sig svenska bra.

PLUS: Så blir Sverige med en högerregering

Prioriterade ni inte eller underskattade ni problemet?

– Alla politiska partier har under en lång tid sett det som kommunala frågor. Vi måste se sanningen i vitögat, att kommunerna inte klarar det här själva.

”Inte ett invandringsproblem”

Tidigare under dagen har Stenevi träffat föreningen Världens mammor i Skäggetorp.

Området är på polisens lista över utsatta områden, starkt segregerat, 20 procents arbetslöshet och plågat av gängkonflikter.

Sex personer har dött i skjutningar sedan förra året. Områdets skola har stängt och elever spritts ut på andra skolor i ett försök att bryta segregationen.

I påskas skakades flera svenska städer av våldsamma kravaller, bland annat i Skäggetorp i Linköping. Polis och polisbilar attackerades.

Vilken roll spelar invandring och bristande integration för problem med gängkriminalitet och skjutningar?

– Jag skulle säga att kriminalitet är inte ett invandringsproblem, däremot ett fattigdomsproblem. Så länge vi inte jobbar med att stärka barns skolgång och får fler vuxna i arbete så kommer barn lockas till gängen.

”SD är ett rasistiskt parti”

I den senaste partiledardebatten kallade Stenevi högersidan för blåbrun och SD för ett nazistiskt parti.

– Jag kallar dem bruna för att de är ett rasistiskt parti och att de just publicerat en vitbok som visar att de har nazistiska rötter. De har lagt fram förslag det senaste halvåret som för några år sedan skulle ha fått hela det politiska etablissemanget att gå i taket. Men eftersom Ulf Kristersson behöver dem för att bilda regering så är det knäpptyst nu.

PLUS: Så blir Sverige med en högerregering

Valet på söndag blir en rysare, med rekordjämnt mellan de två blocken. Magdalena Andersson kommer att behöva stöd från MP, C och V för att ha en chans att bilda en regering efter valet.

En regering som MP stödjer ska sänka utsläppen snabbt, satsa på välfärden och inte öka ekonomiska klyftor, säger Stenevi.

”Man har på punkt efter punkt backat från den politik som vi ägnat åtta år att ta fram tillsammans. Man har fattat farliga beslut för haven, skogen och för utsläppen”, säger Märta Stenevi om den sittande S-regeringen.

Pågår det några samtal mellan er och S?

– Nej det pågår inga förhandlingar mellan våra partier. Vi hade gärna sett att vi kommit igång med dem redan nu, det är dags för S att skaffa sig ett regeringsunderlag.

Balanserar på riksdagsspärren

S-regeringens sätt att styra landet det senaste halvåret kallar hon för ett haveri. Det är otydligt vad den vill med sin politik, menar hon.

– Det vi har sett det senaste halvåret har varit ett haveri. Vi har sett att den regering som sitter i en så svag minoritet inte ens kan driva sin egen politik utan bara det som riksdagen känner för för stunden.

Hon säger att S backat på ”punkt för punkt” från den klimatpolitik de tagit fram med MP i regeringen.

Hon fortsätter:

– Vi är fyra partier som vill ha genomslag för vår politik. Vi behöver staka ut en riktning och ge människor hopp igen, inte bara baktala dem.

MP balanserar på riksdagsspärren med 4,3 procent i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning, under 2018 års valresultat på 4,4 procent. Stenevi tar siffrorna med ro och pekar på att andra mätningar visar stöd på över 5 procent.

– Jag hoppas på en stark ökning från förra valet. Jag har inte satt en exakt siffra, men det vore skönt om vi fick sex procent.