Prillan under alla finländares läppar

Uppdaterad 2023-07-17 | Publicerad 2023-07-16

VASA. Det är en hel kultur kring det måttlöst populära mintsnuset i Finland.

– Finländare använder bara starkt snus, det ska "

sätiiFinsk slang för att snuset bränner under läppen.”, säger snusaren ”Mikko”.

Men just nu går också ett glädjerus i butikerna – med det nya, lagliga vita snuset.

Det är mera en kultur än bara ett snusmärke. Det har till och med gjorts musik om det. ”Dena”, ”Denssi”, eller Odens som det egentligen heter, är ett av de mest populära snusen i Finland.

Aftonbladet har träffat snusaren

MikkoMikko heter egentligen något annat och har pratat med Aftonbladet på villkoret att få vara anonym. i Vasa, som visade upp en hemlig chatt för svart snusförsäljning. Ett meddelande som dök upp var särskilt talande.

Mitä tarjolla muuta kun denssi ja R42?Vad erbjuds frånsett denssi och R42.

Svenska GN Tobaccos snus Odens Cold Dry och Swedish Matchs R42 är så dominerande i försäljningen att folk undrar om det ens finns något annat. Märken som kanske inte är lika kända bland svenska snusare.

– Nog vet väl de flesta att Odens finns. Men jag tror inte så många svennar använder det. Jag har aldrig sett en svensk ha en burk Dena, säger Mikko.

”Det ska sätii”

– Finländare använder bara starkt snus, det ska "

sätiiFinsk slang för att snuset bränner under läppen.”, säger Mikko.

I södra Finland är utbudet litet, eftersom man inte har några direkta förbindelser till Sverige frånsett flyg och en lång båtresa. Där är det svårt att få tag på snus utan mintsmak om man inte själv reser till Sverige, menar Mikko.

– Här i Vasa finns det ett ganska brett utbud då vi har färjan till Umeå. Men de vanligaste snusen är ändå Odens, R42 och vitt snus som Velo och Dope.

Även om utbudet i Vasa är större så är det sällan du får tag på en dosa utan märkningen ”stark”.

– Det är Lundgrens Skåne Stark, Knox stark, General stark. Vilken sort som helst så länge det är starkt. Vanligt portionssnus får du knappt, säger Mikko.

– Jag har aldrig sett att någon har sålt Ettan eller Grov. Kommer det General eller Göteborgs Rapé så kostar det

65-70€Cirka 750-800 kronor. och det är inte så många som betalar så mycket.

Reetta Honkanen, specialexpert med inriktning på tobaks- och nikotinpolitik i Finland på social- och hälsoministeriet.

Det lagliga snuset

Reetta Honkanen, specialsakkunnig på social- och hälsovårdsministeriet, menar att Sverige har ett ansvar i att hålla snuset borta från Finland.

– Sverige är det enda land som har undantag för snusförsäljning i EU. Då har också Sverige förbundit sig att se till att snuset inte kommer till andra länders marknader.

Målet med Finlands tobakslag är att få ett slut på användningen av tobaks- och nikotinprodukter helt i landet.

– Politikernas verksamhet strävar till det och på EU-området gäller det främst snusförbud.

Under 2021 stoppade finska tullen 9 000 kilo snus på gränsen. Förra året minskade det till 4 500 kilo. Tullen tror att den illegala smugglingen kan komma att minska ännu mer under 2023. Butiker i Finland har sedan några veckor tillbaka fått börja sälja nikotinpåsar, eller vitt snus.

– Tidigare klassades nikotinpåsar som en produkt som lyder under läkemedelslagen. Men Fimea, vårt läkemedelsverk, har ändrat sin tolkning och på så sätt frigjordes försäljningen av nikotinpåsar i Finland. Nu faller de under kemikalie- och tobakslagarna och då som tobaksersättning, säger Reetta Honkanen.

Kassaansvariga Annette Harjula säger att butiken säljer omkring 20 dosor per dag.

Vitt snus i butikshyllan

På butiken K-Supermarket i Vasa står Annette Harjula i kassan och drar fram en provlåda med vitt snus. Hon beskriver det som ett glädjerus bland kunderna sedan man börjat sälja det.

– Det har gått jättebra, över förväntan. Jag har ännu tre märken som jag ska få in, som folk har frågat efter. Men sen måste det vara stopp. För jag har inte rum där i skåpet, säger hon och pekar.

I skåpet ligger smaker som turkisk peppar, fruktlakrits och mint. Ett märke heter ”Denssi”, precis som smeknamnet för Odens.

– Nu är det andra affärer som börjat sälja så de finns lite överallt. Så vi kanske säljer mindre framöver då kunder får det på andra ställen, säger Annette Harjula som är kassaansvarig.

Ryktet sprider sig

Att marknadsföra snus är förbjudet i Finland sedan 80-talet. Men ändå verkar kunderna få nys om det vita snuset.

– Ryktet går, en person köper och säger att det finns. Men jag får inte säga att vi har det i skåpet.

Dock är det ingen stor vinstaffär för butikerna. Inköpspriset på vissa märken är 6€ och de säljs vidare för

7€Cirka 80 kronor.. Annette Harjula ser det snarare som en extra service till kunderna än som en lönsam försäljning. Och servicen kan komma att bli kortvarig.

– Myndigheter vill inte att vi ska sälja nikotinpåsar så det är möjligt att vi får ha det ett år, eller så stoppar de det tidigare.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har beslutat om att förbjuda försäljningen av nikotinpåsar som innehåller 20 milligram nikotin per gram eller mer. Men enligt Finlands nya regeringsprogram har det vita snuset kommit för att stanna. Något som väckt kritik.

– Det här kommer att skapa en ny generation av beroende. Regeringens beslut är ett stort paradigmskifte, en helomvändning i Finlands kamp mot nikotinet, säger Juha Mikkonen som är verksamhetsledare på

EHYTFöreningen för förebyggande rusmedelsarbete. En förening som arbetar med att främja hälsosamma levnadsvanor i Finland. till Vasabladet.

Aftonbladet har sökt GN Tobacco och Swedish Match.

Följ ämnen i artikeln