FHM: Fler ska få en vaccindos

Uppdaterad 2021-03-20 | Publicerad 2021-03-19

Så många som möjligt bör erbjudas en första vaccindos innan den andra dosen ges.

Äldre ska också ges tydligare förtur, enligt Folkhälsomyndighetens nya prioriteringsordning för vaccinationerna.

Beskedet om de nya rekommendationerna kom från Folkhälsomyndigheten på fredagen. Äldre och personer som löper hög risk att bli allvarligt sjuka och dö prioriteras hårdare än de gör i dag, enligt myndigheten.

– I praktiken innebär detta exempelvis att äldre och andra med förhöjd risk för sjukdom och död ska erbjudas vaccin före vård- och omsorgspersonal, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

Intervallet mellan dos ett och två förlängs också med upp till max sex veckor. Det innebär att fler svenskar nu ska erbjudas en första vaccindos före den andra dosen.

”Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att en dos ger tillräckligt skydd för att fördelarna med att ge fler en första ska dos överväga”, skriver myndigheten.

Flera regioner för ”en-dos-strategi”

Flera regioner har tidigare önskat att Folkhälsomyndigheten ska anta en ”en-dos-strategi”. Det vill säga att ge många fler den första dosen, även om skyddseffekten på majoriteten av vaccinen är som bäst efter två doser.

När TT i veckan frågade samtliga 21 regioner om de önskar en "en-dos-strategi" svarade 3 stycken ja: Sörmland, Västra Götaland och Västmanland.

Resten svarade antingen inte alls eller att de var osäkra. Beslutet är helt upp till Folkhälsomyndigheten, förtydligade en del regioner. Men ingen svarade "nej".

– Det ger möjlighet att ge flera personer ett visst skydd i väntan på nästa dos. Det behöver heller inte betyda att man endast ger en dos utan att man förlänger intervallet i stället. Pfizers vaccin ska ges med fyra veckors mellanrum och det kanske skulle man kunna glesa ut, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland.

Överväger att vaccinera barn

Huvuddragen för den svenska vaccinationsordningen är att alla vuxna som vill ska vaccineras och där personer som löper större risk för svår covid-19 ska stå längre fram i kön. Exempelvis äldre.

Men Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell har dock i Expressen öppnat för en eventuell rekommendation om att även barn ska vaccineras.

– Det är under hantering just nu. Vi ser fram emot att det i närtid kan finnas en godkännandeindikation för vissa av vaccinen för dem som är längre ner i åldrarna, som jag uppfattat kring 12-13-årsåldern, har hon sagt till tidningen.

Frankrike meddelade i dag att man rekommenderar Astra Zenecas vaccin för äldre över 55 år. Detta på grund av oron kring flera fall av blodproppar hos yngre människor som misstänks ha koppling till vaccinet.

Folkhälsomyndigheten har ännu inte gett några besked om Astra Zenecas vaccin.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar sin vaccinationsprioritering. Arkivbild.

PODD Så snuvades EU på vaccindoserna

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen