Munkavle-brevet till Vänsterpartiets toppolitiker

Publicerad 2021-11-04

Svara inte på någonting.

Det är budskapet som skickats från Vänsterpartiet till politikerna i partistyrelsen och riksdagsgruppen, enligt Sveriges radio.

Magdalena Andersson valdes under torsdagen till Socialdemokraternas partiledare, men så snart konfettin lagt sig finns parlamentarisk konflikt att hugga tag i.

I både statsminister- och budgetomröstningen är hon helt beroende av både Centerpartiet och Vänsterpartiets stöd, vilket bäddar för en maktkamp mellan partierna.

Vänsterpartiets taktik verkar vara att lägga munkavle på högt uppsatta politiker i partiet. Partistyrelsen ska ha skickat ut ett brev till alla politiker i partistyrelsen, riksdagsgruppen samt alla distriktsordförande, där de uppmanas att hålla tyst. Det berättar SR-journalisten Tomas Ramberg i podcasten ”Det politiska spelet”.

Anklagar politiker för att ”luska”

I mejlet ska det stå att trycket på att svara på frågor nu kommer att öka, och att både politiker och medier kommer vilja ”luska” kring hur de tänker.

Partistyrelsen ska också ha skrivit att tycker att Socialdemokraterna har svårt att förstå att Vänsterpartiet menar allvar när de säger något.

”Svara inte på något”

Därför uppmanas politikerna att inte svara på frågor från media som rör statsministeromröstning, budget eller annat. De ska också vara försiktiga i samtal med socialdemokrater kring samma frågor.

”Till vi är ute på andra sidan budgeten, svara inte på någonting. Inte enkäter, inte bakgrundssamtal, inte intervjuer, inte kompisar från S som undrar hur vi tänker”, ska det stå i mejlet enligt Sveriges radio.

Vänsterpartiet bekräftar i ett sms till Aftonbladet att brevet som podcasten tar upp har skickats ut. I övrigt har de inga kommentarer att ge.

Följ ämnen i artikeln