Danmark vill förbjuda rökning bland unga

Publicerad 2022-03-06

Danska regeringen jobbar på nytt lagförslag

De ska inte ens få chansen att fimpa.

Danmark vill förbjuda cigaretter och tobak för alla födda efter 2010.

I detta nu jobbar danska regeringen på ett förslag som går ut på att ingen som är född efter 2010 ska kunna bli slav under tobaken.

Enligt den danska tidningen Altinget har man hunnit långt i arbetet med förslaget, som är en del av en större hälsoreform i Danmark.

– Det här skulle ta Danmark till en förstaplats i världen. Rökning är så farligt att det är nödvändigt att politikerna säkrar en framtid där ingen röker, säger Morten Gr ønbæck, chef för Statens institut för Folkesundhet, till den danska tidningen.

Danmark strävar nu efter att bli ett av världens första länder att förbjuda cigaretter och tobaksprodukter för framtida generationer.

Fler länder väntas följa i Danmarks spår. Först ut med ett med ett livslångt tobaksförbud för unga födda efter 2008 var Nya Zeeland. Vid årsskiftet meddelade landet att ett lagförslag väntas antas i år.

Rökning ökar risken för en rad cancersjukdomar. Bland annat ligger rökning bakom de flesta fall av lungcancer och KOL – och är även en av de viktigaste orsakerna till allvarlig hjärtsjukdom.

I Sverige rökte knappt 9,5 procent av befolkningen enligt de senaste siffrorna från 2020, enligt SCB.

Enligt WHO rökte totalt 1,3 miljarder människor i världen samma år. Drygt åtta miljoner dör varje år av rökning, skriver världshälsorganisationen.