Varnar om lustgas inför valborg: "Dålig idé"

Publicerad 2024-04-26

Lustgas blir allt vanligare bland unga.

Nu varnar Giftinformationscentralen om den skadliga användningen inför valborg.

– Det kan inte nog påtalas att berusning med lustgas är en dålig idé, säger Jenny Bång Arhammar.

Hittills i år har Giftinformationscentralen fått in 298 samtal om skadlig användningen av lustgas. Det är en fördubbling jämfört med samma period i fjol.

Nu varnar de om hälsoriskerna kring gasen.

– Vi vet att många använder lustgas för att bli berusade, och valborg är en tid då det är vanligt att unga berusar sig på olika sätt. Det kan inte nog påtalas att berusning med lustgas är en dålig idé, säger Jenny Bång Arhammar, tillförordnad verksamhetschef vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.

Stor risk för hjärnskador vid upprepad användning

Det är främst unga vuxna i 20- till 30-årsåldern som fått skador av att andas in lustgas. Men även många yngre testar. Över 75 procent av frågorna från sjukvården gällde personer i åldern 15–29 år.

– Man riskerar att bli yr och få påverkad hörsel och syn. Det finns även en risk för att du svimmar. Om du dessutom använder lustgas upprepat är risken stor att du får skador på nerver och hjärnan, säger Jenny Bång Arhammar i pressmeddelandet.

2023 fick Giftinformationscentralen 361 frågor från sjukvården om gasen. Under 2020 låg motsvarande siffra endast på 11.

ANNONS