Första nationella isdygnet på två år ett faktum

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-01-05

Det har varit närmare 40 grader kallt på flera håll i Sverige i veckan. Här i Vittangi var det -39 grader när Johanna Henriksson rastade hunden Tikka. Arkivbild.

Temperaturen har inte letat sig över nollstrecket någonstans i landet under ett helt dygn.

Därmed är det första nationella isdygnet i Sverige på två års tid ett faktum.

Det senaste nationella isdygnet inträffade i Sverige under vintern 2021. Nu har det skett igen – från klockan 19 på torsdagen och 24 timmar framåt uppmätte SMHI:s samtliga omkring 200 mätstationer i landet minusgrader.

– Sverige är ett stort land och det brukar nästan alltid vara plusgrader någonstans, men det händer då och då att vi når minusgrader i hela landet, hela dygnet, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.

Kylan har hållit ett järngrepp över Sverige under årets första vecka. Tidigare i veckan uppmättes 43,6 minusgrader i Kvikkjokk-Årrenjarkas mätstation, vilket innebar den kallaste januarinatten på 25 år i Sverige.

– Natten mot torsdag mätte vår station i Naimakka 43,8 grader vilket hittills är säsongens lägsta. Det är ruskigt kallt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Flyg och bussar stoppas

Runt 18 grader ”varmare” har det varit i Skellefteå under fredagen där termometern stått på 26 minusgrader som kallast. Samtliga lokala och regionala bussturer har ställts in under helgen för att Skellefteå Buss ska hinna åtgärda problem med bussarna som uppstått till följd av kylan.

I Umeå uppmättes temperaturen till 36 minusgrader på förmiddagen, vilket ledde till att alla flyg på Umeå flygplats stoppades, rapporterar P4 Västerbotten. Inga plan kunde lyfta, eftersom det var för kallt för vätskan som används för att rensa vingarna från is och snö. Vätskan är bara godkänd till 33 minusgrader.

På torsdagen stoppades även flygen från Luleå flygplats av samma anledning.

Mild luft norrifrån

Tågoperatören Vy har tidigare ställt in all tågtrafik norr om Umeå på grund av kylan. Efter Trafikverkets besked att järnvägen öppnar igen från klockan 18 på fredagen kommer persontågen att börja gå igen på lördagsmorgonen, rapporterar P4 Norrbotten. Vy flaggar dock för att det kan komma att bli inkörningsproblem efter det långa stoppet.

I helgen väntas det förbli kallt och även lördagen kan bli ett nationellt isdygn, men därefter blir det varmare igen. Framemot tisdag nästa vecka kommer mild luft in över Sverige norrifrån och skapar stora kontraster mot de många minusgrader norra Sverige har haft de senaste dagarna.

– Det kommer att vara plusgrader i Norrland och minusgrader söderut. Det är lite upp- och nedvänt, säger Linus Karlsson.

Följ ämnen i artikeln