Vigselringen hittades mirakulöst i havet: ”Glädjetårar”

Publicerad 2023-07-16

Paret O’Connors första bad som gifta slutade i panik.

Vigselringen försvann i havets botten på bröllopsresans första dag – men kunde efter ett stort drama mirakulöst hittas.

– Det var den bästa känslan någonsin, säger Alma O’Connor, 31.

I lördags förra veckan sade Tommy och Alma O’Connor ja till varandra inför släkt och vänner i London. Inte ett öga var torrt när paret trädde på sina vigselringar och förkunnade evig kärlek till varandra.

Bara dagar efter bar det av till det grekiska semesterparadiset Kreta för att fira sin kärlek.

Men resan började inte som de hade hoppats. Redan vid det första doppet var olyckan framme. Bara minuter efter att paret låtit vågorna svalka dem kände Tommy hur vigselringen plötsligt gled av fingret.

– Det var strömt och mycket vågor och plötsligt kände jag bara hur ringen gled av mitt finger. Det skedde på en sekund och jag drabbades verkligen av total panik, säger Tommy O’Connor, 37.

Alma och Tommy O’Connor reste till Kreta på bröllopsresa.

Arvegods från morfadern

Alma, som ursprungligen kommer från Sundbyberg i Stockholms län, tog först inte situationen på allvar.

– Jag trodde först att han skämtade och bad honom att ta upp handen för att visa. Då såg jag att han inte hade den.

Händelsen blev extra traumatisk då ringen har ett betydande affektionsvärde.

– Jag har ärvt den av min morfar och den har även ringar från andra släktingar i sig. Så det finns ett väldigt sentimentalt värde i den, säger Alma som förlorade sin morfar för drygt två år sedan.

Även Tommy konstaterar att ringen har ett helt unikt värde.

– Det handlar inte om pengar utan det värdefulla sitter i att den funnits i familjen i så många generationer. Det var verkligen en fruktansvärd känsla när vi insåg att den var borta.

Makarna tog direkt upp jakten efter den försvunna ringen. Snorklar och cykloper inhandlades, men efter timmar av fruktlösa försök kände de sig tvingade att byta strategi.

Vigselringen var ett arvegods från Almas morfar.

Enades om hemlig pakt

De satte sig och började googla: kunde de använda en metalldetektor?

– Men det visade sig att det var olagligt om man inte har licens, säger Tommy som till slut hittade en Facebookgrupp med människor som hade licens.

– Jag skrev ett känslomässigt inlägg om vad som hänt och fick då kontakt med Jimmy som hade licens och var villig att hjälpa oss.

Då väcktes ett nytt hopp.

– Men då vi tappat den på 1,5 meters djup och det var väldigt strömt och vågigt just där, så sa Jimmy redan från början att det skulle bli svårt att hitta den, säger Alma.

Efter två timmar och otaliga försök hade trion fortfarande inte hittat något.

– Då började vi tappa hoppet och vi försökte mer och mer förlika oss med att den var borta för alltid, säger Alma, och tillägger att hon och Tommy enades om en hemlig pakt.

– Vi bestämde oss för att detta skulle bli vår hemlighet, som vi aldrig kommer att berätta för någon. Vi skulle åka hem till London igen och göra en exakt likadan ring igen och aldrig säga något till någon om vad som har hänt.

Låg 30 centimeter ner i sandbotten

Ju mer hoppet – och ringen – rann ut i sanden, desto mer började Alma försöka förlika sig med förlusten. Till slut gav de upp för dagen.

– Jag försökte tänka att det fanns en symbolik. Morfar har rest med bil men aldrig flugit utomlands eller varit vid Medelhavet så jag försökte tänka att det fanns något fint i att en del av honom nu låg där på havsbottnen.

Men efter en orolig natt grydde en ny dag, en mer stillsam sådan.

– Vi såg att det var mycket mer stilla i vattnet så vi bestämde oss för att göra ett nytt försök, säger Tommy.

Ett samtal senare var Jimmy och hans metalldetektor tillbaka på stranden. Och 1,5 timmar in i sökandet och 30 centimeter ned i sandbotten blev det fullträff.

– Det var helt otroligt. Vi hade sår och blåmärken på hela kroppen för att vi slungats mot klipporna när vi letat. Men så hör jag plötsligt hur Jimmy och Tommy börjar ropa.

– Mitt hjärta började bulta och jag tänkte: Gud kan det verkligen vara den? Sedan såg jag hur Jimmy lyfte upp ringen i vattnet och då kom bara en massa glädjetårar.

Jimmy (mitten) kom till undsättning med en metalldetektor.

Fått kompis för livet

Även för Tommy blev fyndet en oerhörd lättnad.

– Åh herregud, det var den bästa känslan någonsin, Det var som att en stor sten lyfte från mina axlar. Det var verkligen ett mirakel.

Båda är eniga om att det var tack vare Jimmy som ringen nu återigen pryder Tommys finger.

– Vi hade inte hittat den om det inte vore för honom. Vi har verkligen fått lite hopp om mänskligheten igen. Att någon är beredd att lägga så många timmar på detta utan att kräva någonting tillbaka. Han kom bara dit med sina saker och var villig att hjälpa oss. Det är verkligen helt fantastiskt.

– Vi har även fått en kompis för resten av livet. Han sa att vi måste komma hit varje år nu och fira bröllopsdag.

För Tommy blev erfarenheten även ett uppvaknande kring äktenskapets små baksidor.

– Men jag kommer aldrig mer att bada med ringen på igen. Faktum är att jag inte ens kommer våga duscha med den.

Ringen tillbaka på Tommys hand.

Följ ämnen i artikeln