Hampus, 23, dog när grävmaskinen sjönk på myren

Publicerad 2023-12-17

Hampus Jakobsson, 23, arbetade på en myr med sin barndomsvän och kollega. Då gav marken vika för grävmaskinen.

Efter ett dygn lyckades dykare hitta Hampus kropp i en tjärn med hjälp av Missing people.

– Jag kommer sakna honom vid min sida, genom livets gång, säger hans syster Hanna Jakobsson, 21.

Hampus levde för sitt jobb. Bara för ett halvår sedan startade han och hans barndomsvän ett företag ihop för att jobba med det de gillade allra mest.

– De satt ihop. Hade samma intresse. Hampus visste redan från början vad han ville satsa på – det som brummade. Han hade hela livet framför sig, berättar hans lillasyster Hanna Jakobsson.

I fredags var Hampus ute på jobb med grävmaskinen för sista gången.

– Det här är en olycka som egentligen inte ska få hända, säger pappa Peter Jakobsson.

Hampus Jakobsson, 23, dog i en arbetsplatsolycka utanför Solberg.

Hampus och hans kollega var anlitade av en underentreprenör som på uppdrag av SCA skulle genomföra en trampning av en väg för skogsmaskiner.

Det var i skogen på en myrmark utanför Solberg, nio mil från Örnsköldsvik. Men av någon anledning gav marken vika och grävmaskinen kanade ner i en tjärn.

Sågade upp isen

Hans kollega, som också arbetade i skogen, slog larm och räddningstjänsten påbörjade en insats. När räddningstjänsten kom sågade de upp isen från myren ut mot maskinen. Vid 17-tiden började räddningsinsatser med dykare och i samband med att dykningen påbörjades kom Hampus föräldrar.

– Hampus körde grävmaskinen på myren där det fanns vegetation. Myren under maskinen gav vika, den sjönk ner på ena sidan och gled flera meter ner under isen från myren. När maskinen till slut stannade hade den hamnat snett och då var det is ovanför, säger Kristin Jakobsson, mamma till Hampus.

Sökte med ekolod

På lördagen återupptogs sökarbetet. Då anslöt även Missing people som sökte med ekolod. Efter flera timmars letande sågade de ett nytt hål, en bit bort från grävmaskinen, i ett försök att hitta kroppen.

Då anträffade en dykare Hampus kropp.

– Vi hjälpte till att dra upp honom ur vaken, jag och Kristin, säger Peter.

– Då brast ju allting. Det var inte så där det var tänkt att det skulle sluta. Han hade helt andra planer. Det där var bara ett jobb de skulle göra – ett av många som de har gjort.

Peter och Kristin berättar att de fick reda på olyckan via en släkting först tre timmar efter att den inträffat.

”Fanns inga bekymmer”

När han hittats åkte de till dottern Hanna i Umeå där de nu sörjer tillsammans.

– Jag kommer sakna honom vid min sida, genom livets gång. Han var en stor trygghet och ett stort stöd. Att kunna rådfråga honom om saker och att jag alltid kunde få svar på mina frågor. Han hade ett stort kompisgäng och var den som många ringde till när de behövde hjälp med något, säger Hanna.

Peter berättar att hans son alltid ställde upp och hade ett enormt driv.

– En glad kille, som aldrig klagade. Enligt honom fanns inga bekymmer. Han tog allting med en klackspark.

Mitt i sorgen vill de uttrycka sin tacksamhet till de som arbetat med att hitta deras son.

– Vi vill verkligen tacka all personal på plats. I slutet av insatsen ville Missing People göra ett nytt sista försök med ekolodet och där hittades Hampus. Vilka otroligt duktiga dykare och utan Missing People hade Hampus aldrig påträffats. Vi är evigt tacksamma, säger Kristin.

Hampus hittades efter flera timmars sökande under lördagen.

Anlitade av underentreprenör

Vad som orsakat olyckan är för tidigt att säga. Den utreds som arbetsmiljöbrott och utredningen leds av en åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Hampus och hans kompis var anlitade av en underentreprenör till SCA för att stampa väg. Pappa Peter tror inte sonen var medveten om riskerna och menar att företaget, SCA, som leder projektet, kan ha brustit i ansvar gällande förebyggandet av risker. Till exempel om tjärnen var tydligt markerad för att undvika olyckor.

– Det känns som att det var mycket, mycket dåligt. I min värld känns det som att det ska vara tydliga anvisningar, där tjärnen ska vara utmärkt. Om snitslingen var för dålig eller snävt markerat, det får utredningen visa, säger han.

”Jättetragisk händelse”

Nu har SCA påbörjat en egen utredning om vad som inträffat.

– Det är en jättetragisk händelse. Hur det kommer sig att maskinen hamnade på tjärnen är det utredningen ska ta reda på – om platsen var utmärkt och om det är något som vi hade kunnat göra annorlunda. Vi måste göra det vi kan för att det inte ska hända igen, säger Karl Larsson, produktionschef på SCA.

Familjen är också angelägen om att olyckan utreds ordentligt. De vill veta om deras son informerades tillräckligt om riskerna med att arbeta på platsen.

– Utredningen kommer väl så småningom förhoppningsvis visa vad som har hänt, säger Peter.

Följ ämnen i artikeln