Anderssons bitska tillbakakaka på Åkesson: ”Helt skamlös”

Publicerad 2023-09-13

Partiledardebatten i riksdagen kom framförallt att handla om den upptrappade våldsspiralen och de upprepade koranbränningarna.

Men även om vem av partiledarna som kunde vara tyst längst.

Det var en minst sagt hätsk stämning mellan Magdalena Andersson (S) och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under partiledaredebatten.

Tidigare under morgonen hade oppositionen med S-ledaren i spetsen efterfrågat en inbjudan från regeringen om koranbränningarna då man vill se över om ordningslagen kan breddas till att omfatta även hets mot folkgrupp.

Något som fått tummen ned av Sverigedemokraterna som generellt vänder sig mot inskränkningar i yttrandefriheten.

”Uppmuntrade och påhejade”

Med det i ryggen inledde oppositionsledaren och tidigare statsministern sitt riksdagsanförande med att ”vilja tala klarspråk om korankrisen”, och menar att det handlar om två personer som utfört de allra flesta bränningarna.

– Och båda dessa har kopplingar till Sverigedemokraterna, säger S-ledaren.

Magdalena Andersson talar. Annars handlade debatten med SD-ledaren om vem som kunde hålla tyst längst.

Hon påstår därefter att dessa blivit ”uppmuntrade och påhejade” av justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) som hon menar ”har använt sin plattform som saknar motstycke i Sveriges riksdags historia”.

– Han har explicit uppmanat till bokbål, han har riktat hat mot muslimer världen över mitt i en djup, diplomatisk kris, säger Andersson.

Avslutningsvis påstod Magdalena Andersson att Socialdemokraterna ”har varnat för den säkerhetsrisk som det innebär att ge SD makten”, och kräver att Richard Jomshof omedelbart ska skiljas från sin post.

När det blir Jimmie Åkessons tur att replikera på Anderssons anförande inleder han det med en lång konstpaus. Därefter säger han att han är mållös.

– Här står Sveriges före detta statsminister och pratar strunt. Rakt igenom strunt, inledde Åkesson.

Jimmie  Åkesson började med att kalla Anderssons utspel för ”rakt igenom strunt”.

”Fruktansvärt skamlöst”

Han fortsatte därefter med att säga att S-ledarens verklighetsbeskrivning på många sätt är helt korrekt, men menar att hon duckar sitt eget ansvar.

– Magdalena Andersson som inte bara har varit Sveriges statsminister utan också finansminister tar inget som helst eget ansvar för hur vårt land har utvecklats under de åtta år som hon har suttit vid makten.

– Det är så skamligt. Så fruktansvärt skamlöst och så otroligt ovärdigt en före detta statsminister och finansminister att inte ta ansvar på något sätt för det kaos som man ställt till med i det här landet.

När det återigen blir dags för replikskifte partiledarna emellan säger Jimmie Åkesson att han tycker att Magdalena Andersson ”gnäller”, och ifrågasätter om S inte har någon egen politik då de bara verkar vilja avsätta Jomshof.

Andersson ifrågasätter då om Åkesson har förbjudit statsministern att utreda om det går att skruva i lagstiftningen om hets mot folkgrupp, varpå Åkesson säger att Andersson bara driver den här frågan för att blidka sina egna väljare.

Andersson svarar då likt Åkesson med en konstpaus och säger sig därefter bli mållös, och anklagar i sin tur Åkessons påstående för att vara helt skamlös.

Vid ett senare tillfälle under debatten passade Liberalernas partiledare Johan Pehrson på att inleda sitt anförande med en pik till Åkesson och Andersson.

– Vi lämnar det mållösa och eventuellt skamlösa bakom oss.