Hundratals räddade efter rekordregn i Australien

Staten New South Wales utropat till katastrofområde

Uppdaterad 2024-04-08 | Publicerad 2024-04-07

Många har behövt räddas under översvämningarna.

På knappt ett dygn kom lika mycket regn som under en månad.

Runt 300 hem evakuerades i nordöstra Sydney – nu har myndigheterna utropat hela staten New South Wales till katastrofområde.

Under det intensiva regnandet under de 24 timmarna föll 111 millimeter regn i Sydney, jämfört med 121,5 millimeter under april. Fredagens översvämning var regionens sjunde på bara 18 månader, skriver brittiska Independent.

Det australiska meteorologiska institutet utfärdade en ”stor varning för översvämningar” för Hawkesbury-Nepean- och Colofloderna i NSW på grund av de stora vattenmängderna.

NSW krismyndighet skriver på X att den fått in runt 2 000 rapporter om översvämningar och har ryckt ut på 150 räddningar det senaste dygnet.

Översvämningar i Sydney.

Nära 200 räddningsinsatser har gjorts sedan i fredags från regioner som skurits av på grund av raserade eller översvämmade vägar, enligt myndigheterna.

Runt 5 000 frivilliga har jobbat för att rädda nödställda.

– Översvämningar har orsakat vitt spridda skador över New South Wales på kort tid och australiska och NSW:s myndigheterna har aktiverat krishjälp för att städa upp och återställa allt. Vi fortsätter att utvärderas skadorna och förstå konsekvenserna av den här katastrofen, skriver Catherine King, ansvarig minister för krishantering, på X.