Slutet för ”De fyras gäng” – bäddat för ny maktbas i SD

Publicerad 2023-11-24

Björn Söder förlorar sin sista maktbas när han försvinner från SD:s partistyrelse.

Petningen blir även det definitiva slutet för ”De fyras gäng-eran” – det inre kabinett som styrde partiet i årtionden.

– Det är en symbolisk förändring. I själva verket talar de knappt med varandra längre, säger en källa.

Björn Söder väntas i helgen avtackas från Sverigedemokraternas partistyrelse efter över 20 år som ledamot.

Söder blir då av med sin sista post i partiets toppskikt. Tidigare har han lämnat det verkställande utskottet, som gruppledare i riksdagen och som partisekreterare.

Droppen som fick bägaren att rinna över denna gång var enligt flera källor Söders uttalanden om Pride, som han påstod legitimerar pedofili.

– Det var det värsta övertrampet som Björn någonsin gjort. Det var över alla gränser, det råder det konsensus om i partiet, säger en centralt placerad SD-källa.

Björn Söder och Jimmie Åkesson.

Söder blev ”fullkomligt rasande”

Även Jimmie Åkesson uppges ha tappat tålamodet efter Pride-uttalandet. Sedan petningen från partistyrelsen beskrivs kontakten mellan de båda som obefintlig. Åkesson uppges inte svara på sms från Söder, enligt en källa.

Söders ilska mot partiledningen har vuxit sig starkare för varje petning. Den kulminerade när han nobbades som talmanskandidat förra hösten.

– Han blev fullkomligt rasande, säger källan.

Söders sorti markerar också det definitiva slutet för eran ”De fyras gäng”. Kvartetten bestod av Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Björn Söder och svetsades samman åren runt millennieskiftet när de var studenter i Lund. Med siktet inställt mot toppen tog de över partiet och styrde det sedan med järnhand i över ett decennium, något som åtskilliga sverigedemokrater vittnat om under årens lopp.

Richard Jomshof.

”Svunnen tid”

Men maktbasen är i dag ett minne blott.

– I media låter det som att ”De fyras gäng” är en tajt grupp men i själva verket talar de knappt med varandra, säger en källa och tillägger att förändringen är av mer symbolisk karaktär.

– Det där är en svunnen tid. Det har inte varit en kärna med de fyra på många år, säger en annan.

Mattias Karlsson ägnar sig i dag i princip uteslutande åt internationellt arbete. Richard Jomshof har ett toppjobb i riksdagen – ordförande för justitieutskottet – men har inte något tungt uppdrag internt i partiet.

– De kan säkert fungera som senior adviser ibland. Men de är inte involverade i det operativa arbetet längre, säger en källa.

Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

”Åkesson har inte tappat lusten”

Försvagningen av ”De fyras gäng” har öppnat upp för nya maktstrukturer i partiet. En källa menar att eftersom partiet vuxit är det i dag mer relevant att tala om ”De tjugos gäng”, även om den yttersta makten fortfarande koncentreras till partiledaren och hans närmaste medarbetare.

En annan källa lyfter fram ett nytt maktcentrum runt partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson, där även riksdagsledamoten Tobias Andersson uppges ingå.

Den enda som uppges stå ohotad i det forna järngänget är Jimmie Åkesson.

– Jag tror inte att han har tappat lusten för att driva det här, jag tror han vill fortsätta. Och vi ser honom som vår viktigaste resurs för att kommunicera politik och hålla ihop organisationen, säger SD-källa.

Sverigedemokraterna träffas i helgen för landsdagar i Västerås. Ingen av de källor som Aftonbladet har varit i kontakt med tror att Björn Söders sorti kommer att göra något större avtryck. Möjligen kan någon gå upp och ta strid för att han ska få ha kvar sin post, men valberedningens förslag väntas inte rubbas.

Jimmie Åkesson och Richard Jomshof.

Internationella kontakter

Att Björn Söder förlorar sin plats i partistyrelsen kommer heller inte få någon faktisk betydelse. Dock är det en sista symbolisk post för SD-toppen.

– Partistyrelsen är ingen instans där man kan driva sin egen plattform. Björn har nu sitt eget revir med internationella europeiska kontakter, han träffar ambassadörer och fokuserar mycket på Armenien och Georgien. Jag tror att han är rätt nöjd med det, säger en källa.

Aftonbladet har utan framgång sökt Björn Söder. Efter petningen från partistyrelsen gav han en kommentar till Norra Skåne.

– Jag frågade efter en motivering men fick ingen. Det är ganska anmärkningsvärt och svagt av valberedningen.