Mirakelräddades – två dagar efter jordbävningen

Publicerad 2016-02-08

Över 100 saknas efter kraftiga skalvet

Här räddas mannen ur rasmassorna – två dygn efter den förödande jordbävningen i Taiwan.

38 människor har hittills konstaterats döda efter skalvet, som hade en magnitud på 6,4. Över 100 saknas fortfarande.

– Håll ut, vi kommer igenom!

På dramatiska bilder från en kollapsad byggnad syns hur räddningspersonal når fram till en man som begravits under rasmassorna.

Efter att manskapet lyft bort bråte förs mannen i säkerhet på en bår. Han tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

Räddad av döde maken

Det var på fredagskvällen, svensk tid, som södra Taiwan drabbades av en kraftig jordbävning. Sedan dess har ett intensivt räddningsarbete pågått. Trots att det nu har gått över två dygn sedan skalvet kommer det fortfarande mirakelberättelser om personer som räddats ur rasmassorna.

Insatsen har fokuserats kring en 17-våningsbyggnad i den hårdast drabbade staden Tainan, som raserades fullständigt i den kraftiga jordbävningen.

I natt räddades en kvinna som överlevt tack vare att hon hamnat under sin makes döda kropp. I närheten hittade räddningsarbetare parets tvååriga son avliden.
Samtidigt strömmar oroliga människor till ett informationscenter som upprättats i staden för att leta efter anhöriga. Vissa av dem bär gröna skyltar runt halsen med sina anhörigas namn på, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Och hoppet är inte ute. Livstecken har bland annat kommit från en åttaårig flicka, som var instängd på femte våningen i byggnaden. Några timmar senare kom beskedet att flickan räddats.

Många saknade

Jordbävningen uppmätte 6,4 på Richterskalan. Tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, hade 38 personer konstaterats döda. Över 100 saknas fortfarande.

Att 17-våningsbyggnaden raserades fullständigt har väckt misstankar om byggfusk. Taiwans inrikesminister Chen Wei-zen har sagt att en utredning ska granska bygget, enligt AP.

Jordbävningar inträffar ganska ofta i Taiwan, men det är ovanligt att de orsakar stora skador eller dödsfall. 1999 miste dock över 2 300 människor livet i ett kraftigt skalv i de centrala delarna av landet.

Följ ämnen i artikeln