”Vårberg blir bara mer segregerat”

Uppdaterad 2016-10-15 | Publicerad 2016-05-23

Var tredje Aftonbladet pratar med vill flytta härifrån

Nadia Ahmed är orolig för sin hemort Vårberg, och för alla förorter runt Stockholm.

– Problemen med integrationen har pågått länge. Ändå finns det ingen konkret handlingsplan, det blir bara mer segregerat.

När hennes kusin knivhöggs till döds fick hon nog, och tog upp kampen mot gatuvåldet.

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje

I Vårberg alldeles intill Skärholmen är hälften av invånarna låginkomsttagare. Det är en enorm skillnad mot situationen vid Slussen och i Mälarhöjden. Där är bara var femte låginkomsttagare.

Vi vandrar runt i Vårbergs centrum och märker snabbt hur många det är som inte förstår svenska alls. Men ensamkommande flyktingbarnet Farhad Momand, 16, från Afghanistan pratar ganska bra. Han har fått asyl och går språkintroduktion på Globala gymnasiet vid Zinkensdamm:

- Det finns åtta flyktingboenden här i Vårberg tror jag. Många har inte fått uppehållstillstånd. Flyktingarna har inga jobb, ingenting.

Sedan ler han och säger att han vill bli socialdemokratisk politiker när han blir vuxen.

Var tredje född utanför Europa

På en timme pratar vi med nio olika personer. Tre av dem vill lämna Vårberg.

Mycket tyder på att segregationen kommer att fortsätta öka, som den har gjort sedan 1970-talet. I dag är var tredje invånare i Vårberg född utanför Europa:

- Jag har bott här i 43 år. När jag växte upp fanns fem nationaliteter här. Numera är det över 100 nationaliteter i Skärholmens stadsdel, om inte 150, säger Alexandra.

Alexandra är inte förvånad över utvecklingen:

- Det här är ett miljonprogramsområde. Dessutom söker sig folk till sina egna, irakier till irakier och somalier till somalier.

Hon beskriver hur uppdelat Vårberg har blivit:

- Från Vårbergsskolan och västerut mot Mälaren bor medelklassen i radhusen och överklassen i villorna. Området från skolan och upp mot Vårbergs centrum är ghettot, enligt Alexandra.

Ingen annan vi möter tar det ordet i sin mun. Men oavsett politisk färg så är alla överens: de låga inkomsterna beror på att så många är utrikes födda. Här får man lägenhet utan att behöva stå i kö:

- Många som bosatt sig här får bostad som socialhjälp, säger Nikolina Popovic, 41.

Hon trivs jättebra i trädtäta Vårberg, och njuter av närheten till Mälaren och olika skogsområden:

- Det här är vackraste området. Synd att det inte är mer blandat.

"Vårberg är fantastiskt"

Helena Östling, 49, är ännu nöjdare. Enligt henne är Vårberg fantastiskt. Hon gillar att det är så många olika sorters människor, och trivs mycket bättre här än hon gjort på andra platser:

- Här stöttar vi grannar varandra när vi har problem och hjälps åt med barnen. Det fanns inte på kartan i Aspudden och Fruängen.

20-årige Markus Bekele, med rötter i Etiopien, trivs också bra:

- Det finns områden i Vårberg som är väldigt vackra, som badplatsen i Johannesdal. Här är bra integrerat, inte så segregerat.

Varför är så många låginkomsttagare?

- De känner utanförskap. Om man inte vill ta del av samhället så jobbar man inte, och lever på bidrag, säger Markus, som går på gymnasiet och vill bli psykolog.

I ett trevåningshus nära tunnelbanestationen bor Vanessa, som jobbar på SL. Hon tycker att de utlandsföddas språkkunskaper är alldeles för dåliga:

- Jag träffade en mamma i en park. Hon berättade att hon hade bott här i tio år, men att hon inte hade någon vilja att lära sig svenska. Hon sade att "ingen hade motiverat henne". Min åsikt är att man får motivera sig själv också.

Vanessa menar att det var i slutet av 1990-talet som många började flytta från Vårberg:

- Det har blivit gäng och knark. När jag rökte på balkongen i förra veckan, tittade jag tvärsöver och såg en som drog en lina. Jag antar att det var kokain. Sådan ser verkligheten ut här.

Läraren Monica Andersson, 67, pratar om hur lugnt och fint det var i Vårberg när hon flyttade in på 1970-talet:

- Man kan inte låta de nyanlända invandrarna själva bestämma var de vill bo. Då är det bättre att flytta hela familjer till platser där det inte är så många invandrare, säger Monica, som själv försöker flytta till Västertorp.

Vågar inte cykla till Mälaren

Flyktingströmmen har enligt Monica skapat en ökad kriminalitet som gör att  hon inte längre vågar cykla ner till Mälaren och bada.

Några vi pratar med anser att lösningen är fler poliser, men skolkuratorn Nadia Ahmed, 28, håller inte med. Hon är en av initiativtagarna bakom Facebook-gruppen "Förenade orter mot gatuvåldet!".

Hennes kusin Aiman Qabli knivhöggs till döds i Alby centrum natten till julafton 2015. I april dömdes en 19-åring till ett års fängelse för grov misshandel av Qabli och vållande till annans död:

- Jag förlorade honom till något helt dumt, något meningslöst. Det finns så mycket man skulle kunna göra för att förhindra sådant, bland annat att ge unga något att göra. De unga tror att vuxna inte bryr sig om dem, då känner de att de kan göra som de vill, säger Nadia.

Hon vänder sig mot ropen på fler poliser:

- Fler poliser gör inte att barnen får fler fritidsaktiviteter. Att ha en sysselsättning som ung gör stor skillnad, det visar forskning. Men det kostar flera tusen kronor om året att spela fotboll, vilket föräldrarna inte har råd med. Det slutar med att barnen inte gör något, utan hänger i Vårbergs centrum.

Nu vill hon och de övriga medlemmarna i Facebook-gruppen påverka politikerna i Stockholms-området så att de skapar en handlingsplan mot meningslöst gatuvåld. Första steget är en dag med musik och politisk debatt i Sätradalen den 11 juni.

På Mosebacke torg nära Slussen, motsatsen till Vårberg, är bara var femte låginkomsttagare. 47-årige it-arkitekten Niklas Östergren konstaterar att det är bostadssituationen som styr var låginkomsttagarna och höginkomsttagarna bor. Han är kritisk till att så få nya bostäder byggs:

- Ta Lidingö, där jag bodde tidigare. Där har det inte hänt något de senaste 50 åren när det gäller bostäder.

Niklas har en lösning på bostadsfrågan:

- Bostäder är inte politik för mig, det borde tjänstemän lösa i stället.

Även Eva Marsk, 63, som rastar sin riesenschnauzer Samba vid Mosebacke torg, pekar på bostadsbristen:

- Att få ett boende här kräver ekonomi eller kontakter. Man kanske skulle se över bostadsförmedlingen i Stockholm. Jag undrar hur bra den fungerar.

Hur är det att bo här vid Mosebacke torg?

- Jag bor på ett av världens finaste ställen. Jag är glad varje dag, säger Eva Marsk.

Fotnot: Låginkomsttagare är vuxna över 19 år som tjänade mindre än 150 691 kronor 2013.

Källor:

Valresultat i riksdagsvalet 2014 (Källa: valmyndigheten.se, Område: valdistriktet tunnelbanestationen ligger i)

Pris för en trerummare november 2015 (Källa: fastighetsbyran.se, Område: www.fastighetsbyran.se/plain/press#/documents/lista-bopriser-vid-tunnelbanan-50714)

Under 18 år = Befolkning under 18 år 2014-12-31 (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Födda utanför Europa 2014-12-31 (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Förvärvsarbetande 20-64 år 2013 (Källa: SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Högskoleutbildade = Eftergymnasiala studier kortare och längre än 3 år samt forskarutbildning 2015-01-01 (Källa: SCB:s utbildningsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Låginkomsttagare = Inkomsttagare med lägre förvärvs- och kapitalinkomst än 150 691 kronor 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Medianinkomst =  Förvärvs- och kapitalinkomst 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Borätt = Andel av totala bostadsbeståndet (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen 2014-12-31 och SCB:s fastighetsregister 2015-01-01, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Rut-avdrag = Andel av befolkningen över 17 år med RUT-avdrag 2013 (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Arbetslösa = Öppen arbetslöshet oktober 2015 i befolkningen 20-64 år (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje

Följ ämnen i artikeln