Fem döda i Gaza i dag

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

Nya oroligheter bröt ut i Gaza i samband med demonstration

Gazabråk Oroligheter bröt i dag ut i Gaza stad. Samtidigt väcker Israels president Shimon Perez förhoppningar om fred.

Israels president Shimon Peres säger att han tror att israeler och palestinier kan leva i fred.

På måndagen var dock läget allt annat än fredligt i Gaza stad, där skottlossning och tumult utbröt i samband med en demonstration.

Minst fem dödsoffer hade krävts på eftermiddagen svensk tid.

– Jag tror att vi kan få fred med palestinierna, sa Shimon Peres på en presskonderens tillsammans med Turkiets president Abdullah Gul enligt nyhetsbyrån AP.

Han tror dock inte att det kommer ske omedelbart.

– Det tar tid att få fred, sa han.

Även den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tror på fred.

– Vårt strategiska mål är fred, sa Abbas på söndagen.

Han har den senaste tiden enligt nyhetsbyrån AP regelbundet träffat Israels premiärminister Ehud Olmert. Senare den här månaden planeras en fredskonferens hållas i Annapolis, Maryland. Enligt Abbas är fredskonferensen ett gyllene tillfälle att vända nytt blad i Mellanösterns historia.

Fem döda i demonstration

Över 100 000 palestinier samlades samtidigt i Gaza stad för att hedra Yasser Arafat tre år efter ledarens död.

Demonstrationen var den största som organiserats av Fatahrörelsen i Gaza sedan denna besegrades av rivalen Hamas i sommarens blodiga gatustrider.

– I dag reser vi oss och en dag kommer våldsverkarna från Hamas att vara borta, sade en yngling i havet av gula flaggor mitt i Gaza stad.

Någon timme in på manifestationen för Arafat utbröt skottlossning i Gaza. Enligt sjukhuskällor i staden dödades minst en människa och tio skadades. Enligt Reuters sade talesmän för Fatah att Hamasmän hade öppnat eld från Islamiska universitetet i närheten av den plats där Arafatanhängarna hade samlats. Hamas hävdade att deras män hade skjutit i självförsvar.

Minst fem dödsoffer rapporteras ha krävts.