Kraftiga bränder i Grekland – boende evakueras

Uppdaterad 2015-07-18 | Publicerad 2015-07-17

Brandmännen slåss mot de stora bränderna i Grekland på närmare 60 fronter.

En 58-årig man har dött av röken och på en strand räddades 200 personer från eldhavet på Peloponnesos.

Nu har premiärminister Alexis Tsipras bett EU om hjälp, enligt AP.

Högsommarvärmen och kraftiga vindar har lett till stora bränder i Grekland under fredagen.

Enligt nyhetsbyrån AP har situationen eskalerat till den grad att premiärminister Alexis Tsipras bett den grekiska militären och flygvapnet samt ERCC, EU:s organ för hjälp vid nödsituationer och katastrofer, om hjälp.

Det är framför allt i södra Grekland och i utkanten av Aten som elden spridit sig under fredagen. I huvudstadens utkant försöker många brandmän också bekämpa elden. Starka vindar gör att lågorna hotar att förstöra lummiga berg som är populära bland vandrare.

– Brandröken väller in över stan. Man ser den och känner doften av den överallt, säger Chrysoula Dimopoulou, som bor i Atenförorten Iloupoli, till TT.

Ingegerd Ericsson berättar för Aftonbladet på fredagen att hon sett flera helikoptrar som varit på väg upp till bergen.

– Många på vårt hotell gick upp till översta våningen för att titta på elden. Men det verkar ha lättat något under eftermiddagen, säger hon.

"Hundratals fickor med brand"

I regionen Lakonien på ön Peloponnesos arbetar 120 brandmän för högtryck för att få kontroll över elden. Brandfronten rapporteras vara över 15 kilometer lång och en vårdcentral i regionen förbereder sig på att få börja evakuera patienter.

– Det är helvetiskt just nu. Det finns hundratals fickor med eld, säger Iraklis Trichilis, borgmästare i Monemvassia som ligger nära Peloponnesos, till Skai, enligt Reuters.

Enligt AP har tre byar evakuerats på Peloponnesos. På ön ska 200 personer ha tagit tillflykt till en strand för att undfly de allvarliga bränderna. Räddningsbåtar ska ha kommit till undsättning och fört personerna till säkerhet. Ytterligare tolv personer ska ha räddats på en annan strand, skriver AP.

AP uppger även att försvarsminister Panos Kammenos sagt att flera av bränderna troligtvis är anlagda.

Enligt Reuters har hittills ett dödsoffer rapporterats: en 58-årig man som andades in röken.

Varje sommar besöks Grekland av ett stort antal svenska turister. Utrikesdepartementet, UD, följer utvecklingen och uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters anvisningar.

60-tal dog 2007

Det är värmebölja i Medelhavsområdet och skogsbränder är inget ovanligt i Grekland under sommarmånaderna. I samband med skogsbränderna 2007 dog ett 60-tal människor och flera byar förstördes i södra Grekland.

En person uppges ha dött efter att ha inandats brandröken, enligt en poliskälla till Reuters.

2000-talets största naturkatastrofer – skördat hundratusentals offer

Följ ämnen i artikeln