Agnes Wold hyllar svenska vården efter mässlingsutbrottet

Uppdaterad 2018-01-13 | Publicerad 2018-01-10

Totalt 23 personer har ­hittills insjuknat i ­mässlingsutbrottet i ­Västsverige.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, ­hyllar nu svensk vaccinationsvård.

–  De har gjort en gigantisk insats, säger hon.

Hittills har 23 personer fått mässlingen i utbrottet i Västra Götaland. Barn och vuxna, privatpersoner och vårdpersonal, har smittats.

Det första larmet kom den 10 december. I går ­rapporterade Aftonbladet om ett misstänkt mässlingsfall i Trollhättan. I går gick även Stadsteatern i Borås ut med ett sms till nära 900 besökare som sett en barnpjäs. I meddelandet varnade de för ett möjligt mässlings­utbrott, efter att en skådespelare insjuknat. 

Många oroas

Mässlingsutbrottet har väckt debatt om sjukvården och vaccination. Många oroas över smittspridningen.

Nu berömmer Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi på Göteborgs universitet, den svenska vaccinationsvården.

– De har suttit och ringt varenda människa som bekräftats smittad och ringt varenda människa som den har träffat och spårat upp dem. Det är ett gigantiskt jobb, säger hon.

”Fick hjärnskador”

Agnes Wold menar att mässlingsutbrottet är förhållandevis litet och att det är naturligt att spridningar förekommer med jämna mellanrum. 

– I Sverige har vi haft max 60 fall per år sedan år 2000. Det har förekommit små mässlingsutbrott hela ­tiden. Bland annat för att ovaccinerade personer åker utomlands och blir smittade. Mässling finns i nästan alla andra länder.

I jämförelse med hur det har sett ut i Sverige så är de senaste händelserna i ­Västra Götaland inte så ­dramatiska, enligt Agnes Wold.

–  På 1960- och 70-talen var det 30  000 insjuknade i en mässlingsepidemi per år. Det var framför allt barn och då var det ju ett antal barn som dog och fick hjärnskador. Med tanke på hur få som är sjuka nu så är sannolikheten väldigt liten att ­någon ska få en svår sjukdom.

–  Vi har säkert världens högsta vaccinationsfrekvens skulle jag tro. 97 procent av barnen har fått mässlingsspruta. Det är ­fantastiskt.

Vill ha register

I framtiden tror Agnes Wold att ett vaccinations­register kommer att behövas.

–  Det kommer säkert bli så att man gör ett centralt register över vaccinationer så man vet vilka som är ­vaccinerade. Och kolla att de som jobbar i vården är vaccinerade.

Vad tänker du om att ­vissa väljer att inte ­vaccinera sig?

–  De allra flesta vaccinerar sig. Det är extremt ovanligt att man inte gör det i Sverige. Det är ett litet problem. Det som har varit ett problem är att en del är för gamla för att ha fått två sprutor i barnvaccinationsprogrammet, men för unga för att ha haft mässling som barn och skaffat immunitet den vägen.